Koliko je Zagreb star

Trenutno pregledavate Koliko je Zagreb star
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 studenoga, 2023

Povijest Zagreba

Zagreb, glavni grad Republike Hrvatske, ima bogatu povijest koja seže unatrag više od tisuću godina. Grad je nastao na prijelazu između dvaju brda, Kaptola i Gradeca, koji su se kasnije spojili u jednu cjelinu.

Prvi spomen Zagreba

Prvi pisani spomen Zagreba datira iz 1094. godine kada je bio spomenut kao episkopalna naselja pod imenom Gradec. Tijekom srednjeg vijeka, Zagreb je postao političko, gospodarsko i kulturno središte Hrvatske.

Razvoj grada

U 17. i 18. stoljeću, Zagreb je prošao kroz značajan razvoj i modernizaciju. Tijekom 19. stoljeća, grad se proširio i obuhvatio susjedne naselja, kao što su Kaptol, Gradec, Ksaver, Maksimir i Šalata. Zagreb je postao sve važniji centar trgovine, industrije i kulture.

Grad Zagreb danas

Danas, Zagreb je moderan europski grad s bogatom kulturnom baštinom. Grad nudi mnoge povijesne znamenitosti, muzeje, galerije, parkove i druge atrakcije. Zagreb je također poznat po svojoj gastronomiji i živahnoj kulturnoj sceni. Svojom arhitekturom, parkovima i šarmantnim ulicama, Zagreb privlači turiste iz cijelog svijeta.

Starost Zagreba

Točna starost Zagreba nije moguće odrediti s potpunom sigurnošću. Međutim, arheološki nalazi sugeriraju da je područje današnjeg Zagreba bilo naseljeno još u prapovijesti. Prvi pisani spomen Zagreba datira iz 1094. godine, ali se vjeruje da je grad postojao i prije toga. Stoga se može reći da je Zagreb star više od tisuću godina.

Zaključak

Zagreb je grad s bogatom poviješću koja seže unatrag više od tisuću godina. Kroz različite povijesne periode, Zagreb je prošao kroz značajan razvoj i postao važno političko, gospodarsko i kulturno središte. Danas, Zagreb je moderan europski grad koji nudi mnoge atrakcije i privlači turiste iz cijelog svijeta.

  Ocijeni članak!