Koliko se čeka lična karta u BiH

Trenutno pregledavate Koliko se čeka lična karta u BiH
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 lipnja, 2023

Proces izdavanja lične karte

Lična karta je službeni dokument koji potvrđuje identitet građana Bosne i Hercegovine. Proces izdavanja lične karte u BiH podrazumijeva nekoliko koraka.

Potrebni dokumenti

Da biste aplicirali za ličnu kartu, morate dostaviti određene dokumente. To uključuje važeću putovnicu, rodni list, potvrdu o prebivalištu i fotografiju. Također, možda će biti potrebno ispuniti i dodatne obrasce.

Vrijeme čekanja

Vrijeme čekanja za izdavanje lične karte u BiH može varirati. U većini slučajeva, proces izdavanja traje između 7 i 14 radnih dana. Međutim, vrijeme čekanja može biti duže ako postoje administrativne ili tehničke poteškoće.

Nadležne institucije

Izdavanje lične karte u BiH obavlja se u nadležnim institucijama, kao što su općinske ili gradske službe za lične dokumente. Građani trebaju posjetiti najbližu instituciju kako bi aplicirali za ličnu kartu.

Provjera statusa zahtjeva

Građani BiH mogu provjeriti status svojeg zahtjeva za ličnom kartom putem online sistema. Ova opcija omogućuje građanima da prate napredak svog zahtjeva i saznaju kada će im lična karta biti spremna za preuzimanje.

Zaključak

Izdavanje lične karte u BiH je proces koji zahtijeva dostavljanje određenih dokumenata i čekanje na obradu zahtjeva. Vrijeme čekanja može varirati, ali u većini slučajeva traje između 7 i 14 radnih dana. Građani mogu provjeriti status svojeg zahtjeva putem online sistema kako bi bili informirani o napretku procesa.

  Ocijeni članak!