Koliko se igraju produžeci u nogometu

Trenutno pregledavate Koliko se igraju produžeci u nogometu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 svibnja, 2023

Pravila produžetaka

Produžeci su dodatno vrijeme koje se igra u nogometu kako bi se odlučio pobjednik utakmice u slučaju neriješenog rezultata nakon regularnog vremena. Evo nekoliko ključnih informacija o produžecima u nogometu:

Trajanje produžetaka

U većini slučajeva, produžeci se sastoje od 2 dijela po 15 minuta, s kratkom stankom između njih. Ukupno trajanje produžetaka može biti 30 minuta, osim u nekim posebnim slučajevima.

Kada se koriste produžeci

Produžeci se koriste u eliminacijskim utakmicama, kao što su finale ili polufinale turnira. U regularnom ligaskom natjecanju, neriješeni rezultat često znači podjelu bodova između momčadi.

Kako se igraju produžeci

Produžeci se igraju na istom terenu kao i regularno vrijeme, s istim brojem igrača. Timovi imaju pravo na jednu zamjenu igrača tijekom produžetaka. Cilj je postići više golova od protivničkog tima u dodatnom vremenu kako bi se osigurala pobjeda.

Odlučivanje pobjednika

Ukoliko nakon produžetaka rezultat ostane neriješen, često se koristi izvođenje jedanaesteraca kako bi se odlučio pobjednik. Svaka momčad izvodi pet jedanaesteraca, a ukoliko i dalje nema pobjednika, nastavlja se izvođenje sve dok jedna momčad ne postigne više golova od protivnika.

Povijest produžetaka

Produžeci su uvedeni u nogometno pravilo 1992. godine kako bi se izbjeglo ponavljanje utakmica u slučaju neriješenog rezultata. Ova promjena omogućila je zanimljivije završetke utakmica i dodatnu napetost za gledatelje.

Produžeci su postali važan dio nogometne strategije, gdje timovi često mijenjaju taktiku kako bi postigli pobjedu u dodatnom vremenu. Njihovo trajanje i pravila mogu varirati ovisno o natjecanju i pravilima saveza. U svakom slučaju, produžeci donose dodatnu uzbuđenost i dramu na nogometnom terenu.

  Ocijeni članak!