Koliko se peče janjetina u pećnici

Trenutno pregledavate Koliko se peče janjetina u pećnici
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 srpnja, 2024

Pravilna priprema janjetine

Janjetina je jedno od najpopularnijih jela na mediteranskom području. Priprema janjetine u pećnici zahtijeva određeno vrijeme i pažnju kako bi se postigao savršeno pečeni rezultat.

Temperatura pečenja

Jedan od ključnih faktora za uspješno pečenje janjetine je temperatura pećnice. Preporučena temperatura je 180°C (350°F). Ovisno o veličini i debljini komada janjetine, vrijeme pečenja može varirati.

Vrijeme pečenja

Općenito, za pečenje janjetine u pećnici, preporučuje se 20 minuta pečenja po kilogramu mesa. Dakle, ako imate komad janjetine težine 2 kilograma, vrijeme pečenja će biti otprilike 40 minuta. Međutim, uvijek je najbolje koristiti termometar za hranu kako biste bili sigurni da je meso dovoljno pečeno.

Provjeravanje temperature

Najsigurniji način za provjeru temperature janjetine je korištenje termometra za hranu. Ukoliko želite medium pečenu janjetinu, temperatura mesa bi trebala biti oko 70-75°C (160-165°F). Za well-done pečenu janjetinu, temperatura bi trebala biti oko 75-80°C (165-175°F).

Priprema janjetine

Preporučuje se da janjetinu prije pečenja operete i osušite. Zatim, možete koristiti marinadu po želji kako biste dodali okus i sočnost mesu. Prije pečenja, janjetinu treba staviti u pekač ili na rešetku za pečenje u pećnici.

Savjeti za pečenje

Da biste postigli hrskavu koru na janjetini, preporučuje se da je na kraju pečenja kratko zapečete na višoj temperaturi. Također, preporučuje se da janjetinu ostavite neko vrijeme da odmori prije nego što je narežete kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili.

Ukratko, janjetina se peče u pećnici na temperaturi od 180°C (350°F) i preporučuje se 20 minuta pečenja po kilogramu mesa. Korištenje termometra za hranu je najbolji način za provjeru temperature mesa i postizanje željenog stupnja pečenja. Priprema janjetine uključuje pranje, sušenje, mariniranje (po želji) te pečenje u pekaču ili na rešetki za pečenje. Dodatno, za hrskavu koru, možete je kratko zapeći na višoj temperaturi pri kraju pečenja.

  Ocijeni članak!