Koliko se plaća godišnji odmor

Trenutno pregledavate Koliko se plaća godišnji odmor
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 kolovoza, 2023

Koliko se plaća godišnji odmor u Hrvatskoj?

Godišnji odmor je pravo svakog radnika koje mu omogućuje odmor i oporavak od rada. No, mnogi se pitaju koliko će biti plaćeni tijekom tog perioda. U Hrvatskoj, visina plaće tijekom godišnjeg odmora ovisi o nekoliko faktora.

Osnovica za plaćanje godišnjeg odmora

Osnovica za plaćanje godišnjeg odmora u Hrvatskoj je prosječna plaća radnika za posljednja tri mjeseca prije odlaska na godišnji odmor. To znači da će radnik tijekom godišnjeg odmora primati plaću koja je proporcionalna njegovoj prosječnoj plaći iz prethodna tri mjeseca.

Dodaci na plaću tijekom godišnjeg odmora

Tijekom godišnjeg odmora, radnik ima pravo na sve dodatke na plaću koje bi primao da je radio. To uključuje dodatke za noćni rad, prekovremeni rad, rad nedjeljom i blagdanima, te druge dodatke koji su propisani kolektivnim ugovorima ili pravilnicima o radu.

Minimalna plaća tijekom godišnjeg odmora

U Hrvatskoj, minimalna plaća tijekom godišnjeg odmora ne smije biti manja od minimalne plaće propisane zakonom. Minimalna plaća se svake godine mijenja, stoga je važno provjeriti aktualne informacije kako bi se osiguralo da radnik prima adekvatnu naknadu tijekom godišnjeg odmora.

Isplata godišnjeg odmora

Godišnji odmor se najčešće isplaćuje unaprijed, prije samog odlaska na odmor. Međutim, postoje i situacije u kojima se dogovara isplata tijekom trajanja odmora ili nakon povratka s odmora. Način isplate ovisi o radnikovom ugovoru o radu i internim pravilima tvrtke.

Godišnji odmor i prava radnika

Važno je istaknuti da radnik tijekom godišnjeg odmora zadržava sva prava koja ima kao zaposlenik. To uključuje pravo na neometano korištenje godišnjeg odmora, zabranu rada tijekom odmora, te pravo na isplatu naknade za neiskorišteni godišnji odmor u slučaju prestanka radnog odnosa.

Zaključak

Visina plaće tijekom godišnjeg odmora u Hrvatskoj ovisi o prosječnoj plaći radnika u prethodna tri mjeseca. Radnik ima pravo na sve dodatke na plaću koje bi primao da je radio, a minimalna plaća tijekom odmora ne smije biti manja od minimalne plaće propisane zakonom. Isplata godišnjeg odmora se najčešće vrši unaprijed, prije samog odlaska na odmor. Radnik zadržava sva prava tijekom godišnjeg odmora.

  Ocijeni članak!