Koliko su bebe budne

Trenutno pregledavate Koliko su bebe budne
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 rujna, 2023

1. Faze budnosti kod beba

Bebe prolaze kroz različite faze budnosti koje se mijenjaju kako rastu.

2. Novorođenčad

Novorođenčad spavaju većinu vremena, budući da im je san važan za rast i razvoj. Međutim, tijekom razdoblja budnosti, obično traju nekoliko minuta do sat vremena, bebe su svjesne svijeta oko sebe.

3. Prvi mjeseci

Kako bebe ulaze u prve mjesece života, njihovo vrijeme budnosti se povećava. Sve više su zainteresirane za istraživanje svog okruženja i interakciju s drugim ljudima.

4. Polugodište

U dobi od oko šest mjeseci, većina beba razvija rutinu spavanja i budnosti. Obično imaju tri do četiri sata budnosti između dva sna.

5. Kasnije razdoblje

Kako bebe rastu, njihovo vrijeme budnosti se povećava, a spavanje se smanjuje. U dobi od 12 mjeseci, većina beba ima oko 10-12 sati sna noću i dva do tri sata sna tijekom dana.

6. Individualne razlike

Važno je napomenuti da su ovo samo općenite smjernice i da će svaka beba imati svoje individualne obrasce spavanja i budnosti. Neki će biti više budni tijekom dana, dok će drugi biti više noćni tipovi.

7. Potreba za snom

Budnost beba ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući dob, razvojne faze, prehranu, udobnost i sigurnost. Važno je osigurati da beba dobiva dovoljno sna kako bi podržala njihov rast i razvoj.

  Ocijeni članak!