Koliko su česte lažne kontrakcije?

Trenutno pregledavate Koliko su česte lažne kontrakcije?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 kolovoza, 2023

Što su lažne kontrakcije?

Lažne kontrakcije, poznate i kao Braxton Hicks kontrakcije, su kontrakcije maternice koje se javljaju tijekom trudnoće, ali nisu povezane s početkom porođaja. One su nazvane po engleskom ginekologu Johnu Braxton Hicksu koji je prvi opisao njihovu pojavu.

Kako prepoznati lažne kontrakcije?

Lažne kontrakcije obično se osjećaju kao blago stezanje ili grčenje trbuha. One mogu biti nepravilne i često se javljaju sporadično. Ove kontrakcije ne postaju jače ili redovitije tijekom vremena, što je ključna razlika između lažnih kontrakcija i pravih kontrakcija koje se javljaju tijekom porođaja.

Zašto se javljaju lažne kontrakcije?

Točan uzrok lažnih kontrakcija nije poznat, ali se smatra da su one prirodni dio procesa pripreme tijela za porođaj. Hormoni poput oksitocina mogu uzrokovati kontrakcije maternice, čak i prije početka porođaja.

Koliko su česte lažne kontrakcije?

Lažne kontrakcije su vrlo česte tijekom trudnoće. Većina trudnica doživljava barem nekoliko epizoda lažnih kontrakcija prije nego što započnu prave kontrakcije tijekom porođaja. One se obično javljaju u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, ali mogu se pojaviti i ranije.

Kako se nositi s lažnim kontrakcijama?

Lažne kontrakcije su normalan dio trudnoće i obično ne zahtijevaju nikakve posebne intervencije. Međutim, ako ste zabrinuti ili imate jaku nelagodu, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili primaljom. Oni će moći pružiti dodatne informacije i savjete o tome kako se nositi s lažnim kontrakcijama.

Zaključak

Lažne kontrakcije su uobičajeni dio trudnoće i obično nisu razlog za zabrinutost. One se javljaju kao prirodna priprema tijela za porođaj. Ako imate bilo kakve nedoumice ili neugodnosti, uvijek se obratite svom zdravstvenom stručnjaku koji će vam pružiti odgovarajuće informacije i smjernice.

  Ocijeni članak!