Koliko su dugacka ljudska creva

Trenutno pregledavate Koliko su dugacka ljudska creva
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 svibnja, 2024

Dugacka creva

Dugacka creva, poznata i kao tanko crevo, su dio ljudskog probavnog sustava. Nalaze se između zeluca i debelog crijeva. Duljina ljudskih dugackih crijeva varira od osobe do osobe, ali u prosjeku iznosi oko 6 metara.

Struktura dugackih crijeva

Dugacka creva se sastoje od tri dijela: dvanaesnika, jejunuma i ileuma. Dvanaesnik je prvi dio dugackih crijeva i povezan je sa zelucem. Jejunum i ileum su ostatak dugackih crijeva koji se protezu od dvanaesnika do debelog crijeva.

Funkcija dugackih crijeva

Dugacka creva imaju kljucnu ulogu u probavi i apsorpciji hranjivih tvari. U njima se odvija proces razgradnje hrane, gdje se hranjive tvari iz hrane apsorbiraju u krvotok i distribuiraju po tijelu. Osim toga, dugacka creva igraju vaznu ulogu u izbacivanju otpadnih tvari iz tijela.

Bolesti dugackih crijeva

Postoje razne bolesti koje mogu utjecati na dugacka creva. Neki primjeri ukljucuju Crohnovu bolest, ulcerozni kolitis i sindrom iritabilnog crijeva. Ove bolesti mogu uzrokovati razlicite simptome kao sto su bol u trbuhu, proljev, konstipacija i gubitak tjelesne tezine. Lijecenje ovih bolesti obicno ukljucuje promjene u prehrani, lijekove i u nekim slucajevima, kirurški zahvat.

Zakljucak

Dugacka creva su vitalni dio probavnog sustava. Njihova duljina varira, ali u prosjeku iznosi oko 6 metara. Ona igraju kljucnu ulogu u probavi, apsorpciji hranjivih tvari i izbacivanju otpadnih tvari iz tijela. Razne bolesti mogu utjecati na dugacka creva, ali se mogu kontrolirati promjenama u prehrani, lijekovima i u nekim slucajevima, kirurškim zahvatom.

  Ocijeni članak!