Koliko su trajali grčko-perzijski ratovi

Trenutno pregledavate Koliko su trajali grčko-perzijski ratovi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 srpnja, 2023

Povijest grčko-perzijskih ratova

Grčko-perzijski ratovi su serija sukoba između antičke Grčke i Perzijskog Carstva koji su se događali tijekom 5. i 4. stoljeća pr. Kr. Ovi ratovi su imali značajan utjecaj na razvoj i oblikovanje povijesti Grčke.

Prvi grčko-perzijski ratovi

Prvi grčko-perzijski ratovi započeli su 499. pr. Kr. kada su grčki gradovi u Maloj Aziji ustali protiv Persijanaca. Ovi ratovi trajali su sve do 449. pr. Kr. kada je potpisan mir između Grčke i Perzije.

Drugi grčko-perzijski ratovi

Drugi grčko-perzijski ratovi započeli su 480. pr. Kr. kada je perzijski kralj Kserks I. napao Grčku. Ovi ratovi trajali su do 479. pr. Kr. kada je Grčka uspjela pobijediti Perzijance u bitci kod Plateje.

Posljedice grčko-perzijskih ratova

Grčko-perzijski ratovi imali su dugotrajne posljedice na obje strane. Grčka je ojačala svoj položaj kao moćna sila u regiji, dok je Perzija izgubila svoju dominaciju na Sredozemlju. Ovi ratovi također su pridonijeli razvoju demokracije u Grčkoj i jačanju grčkog nacionalnog identiteta.

Zaključak

Grčko-perzijski ratovi su trajali nekoliko desetljeća i imali su veliki utjecaj na povijest Grčke i Perzijskog Carstva. Ovi sukobi oblikovali su političku, vojnu i kulturnu sliku regije i ostavili trajne posljedice na svjetsku povijest.

  Ocijeni članak!