Koliko su visoki oblaci

Trenutno pregledavate Koliko su visoki oblaci
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 siječnja, 2024

Formiranje oblaka

Formiranje oblaka je složen proces koji uključuje kondenzaciju vodene pare u atmosferi. Kada se zasićeni zrak podigne do određene visine, dolazi do hlađenja i kondenzacije vodene pare u obliku sitnih kapljica ili kristala. Ove čestice se grupiraju zajedno i formiraju oblak.

Različite vrste oblaka

Postoji nekoliko različitih vrsta oblaka, a visina na kojoj se nalaze može varirati. Cirrus oblaci su tanki i vlaknasti oblaci koji se nalaze na velikim visinama iznad 6 kilometara. Cumulus oblaci su bijeli i pahuljasti oblaci koji se obično nalaze na nižim visinama između 1 i 2 kilometra. Stratus oblaci su ravni i slojeviti oblaci koji se obično nalaze na još nižim visinama između 0,5 i 1 kilometra.

Mjerenje visine oblaka

Visina oblaka se može mjeriti pomoću različitih metoda. Jedna od njih je upotreba radara koji emitira signale i mjeri vrijeme potrebno da se odbijeni signal vrati nazad. Ova metoda se naziva radarska altimetrija. Druga metoda je upotreba satelita koji koriste senzore za mjerenje temperature i vlage u atmosferi kako bi procijenili visinu oblaka.

Prosječna visina oblaka

Prosječna visina oblaka varira ovisno o geografskom području i vremenskim uvjetima. Na primjer, u tropskim područjima oblaci obično dosežu veće visine zbog veće količine vlage u zraku. U prosjeku, oblaci se mogu nalaziti na visinama između 1 i 13 kilometara. Međutim, postoje i iznimke, poput olujnih oblaka koji mogu doseći visine i do 18 kilometara.

Poznati primjeri visokih oblaka

Jedan od najpoznatijih primjera visokih oblaka su cumulonimbus oblaci koji se povezuju s olujama i grmljavinom. Ovi oblaci mogu doseći iznimno visoke visine i imaju karakterističan izgled snažne vertikalne strukture. Također, lenticularni oblaci su oblaci u obliku leće koji se često formiraju na planinskim vrhovima i mogu doseći visine od 12 kilometara ili više.

Ukratko, visina oblaka može varirati ovisno o vrsti oblaka i vremenskim uvjetima. Prosječna visina oblaka se kreće između 1 i 13 kilometara, ali postoje i oblaci koji dosežu veće visine, poput cumulonimbus oblaka. Mjerenje visine oblaka se može obaviti pomoću radara ili satelita koji koriste različite metode. Oblaci su fascinantni fenomeni u atmosferi koji igraju važnu ulogu u vremenskim i klimatskim uvjetima na Zemlji.

  Ocijeni članak!