Koliko su zarazne ospice

Trenutno pregledavate Koliko su zarazne ospice
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 rujna, 2023

Simptomi i širenje

Varicele, poznate i kao vodene kozice, su zarazna dječja bolest koju uzrokuje virus varicella-zoster. Bolest se obično javlja kod djece, ali može se pojaviti i kod odraslih osoba koje nisu imale ranije izlaganje virusu. Glavni simptom varicela su karakteristični osip u obliku mjehurića koji se javlja na koži, praćen povišenom temperaturom, općom nelagodom i svrbežom.

Širenje virusa

Virus varicella-zoster se širi kapljičnim putem, obično kroz kašalj ili kihanje zaražene osobe. Također se može prenijeti direktnim kontaktom s tekućinom iz mjehurića osipa. Osoba postaje zarazna nekoliko dana prije nego što se pojave simptomi osipa i ostaje zarazna dok se svi mjehurići ne osuše i stvore kraste.

Koliko su zarazne varicele

Varicele su vrlo zarazne bolesti i lako se šire među nepokrivenim osobama koje nisu imale ranije izlaganje virusu. Prosječno vrijeme inkubacije, odnosno vrijeme od izlaganja virusu do pojave simptoma, je oko 10-21 dan. Osobe s varicelama mogu biti zarazne od nekoliko dana prije pojave osipa pa sve dok se svi mjehurići ne osuše i stvore kraste.

Osobe koje nisu imale varicele i nisu cijepljene protiv virusa varicella-zoster imaju visok rizik od zaraze ako dođu u kontakt s oboljelom osobom. Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, trudnice i novorođenčad su posebno osjetljive na komplikacije uzrokovane varicelama.

Preventivne mjere uključuju cijepljenje protiv varicella-zoster virusa, redovito pranje ruku, izbjegavanje kontakta s oboljelima i održavanje higijene prostora. U slučaju izbijanja epidemije, važno je slijediti smjernice lokalnih zdravstvenih autoriteta kako bi se spriječilo širenje bolesti.

  Ocijeni članak!