Koliko umirovljenik smije godišnje zaraditi preko ugovora o djelu

Trenutno pregledavate Koliko umirovljenik smije godišnje zaraditi preko ugovora o djelu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 travnja, 2023

Regulacija zarade umirovljenika preko ugovora o djelu

U Hrvatskoj postoji određena regulacija koja propisuje koliko umirovljenik smije godišnje zaraditi preko ugovora o djelu. Ova regulacija ima za cilj osigurati da umirovljenici ne gube svoja prava i povlastice, dok istovremeno imaju mogućnost dodatne zarade.

Maksimalni iznos zarade

Prema trenutnim propisima, umirovljenik smije godišnje zaraditi do 15.000 kuna preko ugovora o djelu. Ovo ograničenje se odnosi na ukupnu godišnju zaradu putem ugovora o djelu, bez obzira na broj ugovora ili poslodavaca.

Porezi i doprinosi

Umirovljenik koji ostvaruje zaradu preko ugovora o djelu dužan je plaćati poreze i doprinose na tu zaradu. Trenutno se primjenjuje stopa od 24% poreza na dohodak i 15% doprinosa za mirovinsko osiguranje. Važno je da umirovljenik vodi računa o ovim obvezama kako bi izbjegao eventualne probleme s poreznim i mirovinskim sustavom.

Posljedice prekoračenja ograničenja

Ukoliko umirovljenik prekorači godišnje ograničenje zarade preko ugovora o djelu, može doći do gubitka određenih prava ili smanjenja mirovine. Stoga je važno pridržavati se propisanih ograničenja i voditi računa o ukupnoj zaradi.

Savjeti za umirovljenike

Umirovljenicima koji žele ostvariti dodatnu zaradu preko ugovora o djelu savjetuje se da se informiraju o trenutnim propisima i obvezama. Također, važno je voditi računa o tome da zarada preko ugovora o djelu ne prelazi propisana ograničenja kako bi se izbjegle negativne posljedice. Ukoliko su potrebne dodatne informacije ili savjeti, preporučuje se konzultacija sa stručnjacima iz područja poreznog i mirovinskog sustava.

  Ocijeni članak!