Kosa sijedi

Trenutno pregledavate Kosa sijedi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 kolovoza, 2023

Uzroci promjene boje kose

Starenje je prirodni proces koji utječe na sve aspekte našeg tijela, uključujući i kosu. Kosa sijedi zbog smanjenja proizvodnje melanina, pigmenta koji daje boju kosi. Ovaj proces se obično javlja s godinama, iako se može dogoditi i ranije u nekim slučajevima.

Genetika i kosa sijedi

Genetika igra važnu ulogu u procesu sijedenja kose. Ako su vaši roditelji ili stariji članovi obitelji imali rane ili izražene sijede vlasi, veća je vjerojatnost da ćete i vi sijediti ranije. Geni određuju brzinu sijedenja i koliko će kose biti pogođeno.

Stres i kosa sijedi

Iako je veza između stresa i sijedenja kose još uvijek predmet istraživanja, neki znanstvenici vjeruju da intenzivan i dugotrajan stres može ubrzati proces sijedenja. To se događa zbog povećane proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju stanice koje proizvode melanin.

Mitovi o sijedoj kosi

Postoji nekoliko mitova o sijedoj kosi koji su se proširili kroz generacije. Jedan od njih je da izvlačenje jedne sijede vlasi rezultira rastom još više sijedih vlasi. To nije istina. Sijeda kosa je rezultat nedostatka melanina u folikulima kose, a izvlačenje jedne vlasi ne utječe na proizvodnju melanina u drugim folikulima.

Održavanje sijede kose

Ako imate sijedu kosu, možete je održavati na različite načine. Postoje posebni šamponi i regeneratori za sijedu kosu koji pomažu u održavanju sjaja i mekoće. Također možete koristiti boje za kosu ili prirodne proizvode kako biste promijenili boju svoje sijede kose ili je naglasili.

Zaključak

Sijeda kosa je prirodna pojava koja se javlja zbog smanjenja proizvodnje melanina. Genetika i stres mogu utjecati na brzinu sijedenja, ali mitovi o sijedoj kosi često nisu istiniti. Održavanje sijede kose je individualan izbor, a postoje različiti načini za njegu i stiliziranje sijede kose.

  Ocijeni članak!