Mogu li biti dva krsna kuma

Trenutno pregledavate Mogu li biti dva krsna kuma
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 svibnja, 2023

Krsna kuma: uloga i odgovornosti

Kada je riječ o krštenju u katoličkoj vjeri, krsni kum ima važnu ulogu. On ili ona su odabrani da budu duhovna podrška djetetu koje se krsti i obično su prisutni na samom činu krštenja. Krsni kumovi trebaju biti katolici i obično su bliski članovi obitelji ili prijatelji.

Jedan ili dva krsna kuma?

Uobičajeno je da se odabere jedan krsni kum za dijete koje se krsti. Međutim, postavlja se pitanje može li biti dva krsna kuma. Prema kanonskom pravu Katoličke crkve, obično se odabire samo jedan krsni kum. Ovo je zbog toga što krsni kum ima određene dužnosti i odgovornosti prema kršteniku, a prisustvo dva krsna kuma može dovesti do određenih poteškoća u izvršavanju tih dužnosti.

Izuzeci od pravila

Iako je pravilo da se odabire samo jedan krsni kum, postoji mogućnost da se u određenim situacijama odobri prisustvo dva krsna kuma. Na primjer, ako su roditelji razdvojeni i žele da oba roditelja budu kumovi, crkva može odobriti tu želju. Također, u nekim kulturama i tradicijama, prisustvo dva krsna kuma je uobičajeno.

Zaključak

Iako je uobičajeno da se odabere samo jedan krsni kum, postoji mogućnost da se odobri prisustvo dva krsna kuma u nekim iznimnim situacijama. Konačna odluka o tome je li moguće imati dva krsna kuma ovisi o crkvi i kanonskom pravu. Važno je konzultirati svećenika ili pastoralnog djelatnika kako bi se dobile točne informacije i smjernice u vezi s ovim pitanjem.

  Ocijeni članak!