Mogu li dobiti otkaz ako sam na bolovanju

Trenutno pregledavate Mogu li dobiti otkaz ako sam na bolovanju
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 studenoga, 2023

Prava radnika na bolovanju

Radnici u Hrvatskoj imaju pravo na bolovanje u skladu s odredbama Zakona o radu. To znači da ako ste bolesni i niste u mogućnosti obavljati svoj posao, imate pravo na odsustvo s posla i naknadu plaće. Međutim, postavlja se pitanje može li poslodavac dati otkaz radniku koji je na bolovanju.

Zabrana otkaza zbog bolovanja

Prema hrvatskom zakonodavstvu, poslodavac ne smije dati otkaz radniku koji je na bolovanju, osim u iznimnim slučajevima. Zakon štiti radnike od otkaza zbog njihovog trenutnog zdravstvenog stanja i osigurava im sigurnost na radnom mjestu.

Iznimni slučajevi

Iako je zabranjeno dati otkaz radniku na bolovanju, postoje neki iznimni slučajevi u kojima poslodavac može prekinuti radni odnos. To može biti slučaj ako radnik zloupotrebljava pravo na bolovanje ili krši svoje radne obveze na drugi način. U takvim situacijama, poslodavac može pokrenuti postupak za otkaz ugovora o radu.

Zaštita od diskriminacije

Uz zabranu otkaza zbog bolovanja, zakon također štiti radnike od diskriminacije na temelju njihovog zdravstvenog stanja. Poslodavac ne smije otkazati radniku na temelju njegove bolesti ili invaliditeta. Ako se takva diskriminacija dogodi, radnik ima pravo podnijeti tužbu i zatražiti odštetu.

Savjeti za radnike

Da biste se zaštitili od mogućeg otkaza dok ste na bolovanju, važno je pridržavati se propisanih pravila. Obavijestite svog poslodavca na vrijeme o svojoj bolesti i dostavite mu potrebnu medicinsku dokumentaciju. Također, redovito se javljajte na kontrole kod svog liječnika i pridržavajte se njegovih uputa. Ako imate bilo kakve probleme s poslodavcem, potražite pravnu pomoć kako biste zaštitili svoja prava.

  Ocijeni članak!