Mogu li hemoroidi nestati

Trenutno pregledavate Mogu li hemoroidi nestati
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 srpnja, 2023

Uzroci hemoroida

Hemoroidi su proširene vene u području anusa i rektuma. Najčešći uzrok njihovog nastanka je povećani pritisak u venama donjeg dijela debelog crijeva i anusa. To se obično javlja zbog zatvora, proljeva, trudnoće, sjedilačkog načina života ili pretjeranog naprezanja prilikom pražnjenja crijeva.

Simptomi hemoroida

Hemoroidi mogu uzrokovati različite simptome, uključujući krvarenje prilikom pražnjenja crijeva, svrab, peckanje, oticanje i nelagodu u analnom području. Ovi simptomi mogu biti privremeni ili se mogu javiti kronično, ovisno o ozbiljnosti hemoroida i načinu života pacijenta.

Liječenje hemoroida

Postoji nekoliko načina liječenja hemoroida. Blagi slučajevi mogu se riješiti promjenom prehrambenih navika, uključujući konzumaciju vlaknaste hrane, pijenje dovoljno vode i redovitu tjelesnu aktivnost. Uz to, mogu se koristiti i lokalni tretmani kao što su kreme i masti koje smanjuju oticanje i ublažavaju simptome.

U težim slučajevima, kada konzervativne metode ne daju rezultate, mogu se primijeniti medicinski postupci kao što su skleroterapija, gumeni prstenovi ili kirurško uklanjanje hemoroida.

Mogu li hemoroidi nestati?

Da, hemoroidi mogu nestati sami od sebe. U većini slučajeva, blagi hemoroidi mogu se povući i nestati uz promjene u načinu života i primjenu lokalnih tretmana. Međutim, teži slučajevi hemoroida mogu zahtijevati medicinske intervencije.

Važno je napomenuti da je prevencija ključna. Održavanje zdrave prehrane bogate vlaknima, redovita tjelesna aktivnost, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja ili stajanja te pravilno pražnjenje crijeva mogu pomoći u sprječavanju pojave hemoroida.

U svakom slučaju, ako imate simptome hemoroida ili niste sigurni o njihovoj prirodi, uvijek se posavjetujte s liječnikom kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i preporuke za liječenje.

  Ocijeni članak!