Mogu li se gljivice prenijeti lakom za nokte

Trenutno pregledavate Mogu li se gljivice prenijeti lakom za nokte
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 svibnja, 2023

Kako se prenose gljivice?

Gljivice na noktima, poznate i kao onikomikoza, su zajednički problem koji se javlja kod mnogih ljudi. One se obično prenose izravnim kontaktom s osobom koja već ima infekciju gljivicama ili kroz dodirivanje zaraženih površina. No, postoji li mogućnost da se gljivice prenesu putem laka za nokte?

Preventivne mjere

Da biste smanjili rizik od prenošenja gljivica putem laka za nokte, važno je slijediti nekoliko preventivnih mjera. Prvo, uvijek koristite svoj vlastiti lak za nokte i ne dijelite ga s drugima. Također, pazite da ne koristite lak na noktima koji su već zaraženi gljivicama. Dodatno, redovito čistite četkicu i bočicu laka kako biste uklonili moguće gljivične spore.

Razmatranja

Iako je rijetko, teoretski je moguće da se gljivice prenose putem laka za nokte. Gljivice mogu preživjeti u laku za nokte, ali većina komercijalnih lakova sadrži kemikalije koje su štetne za gljivice. Ipak, postoji mala šansa da se neke gljivice mogu prilagoditi i preživjeti u ovim uvjetima.

Zaključak

Općenito, rizik od prenošenja gljivica putem laka za nokte je vrlo nizak. Redovito čišćenje i održavanje higijene noktiju, kao i korištenje vlastitih lakova za nokte, pomaže u smanjenju šanse za infekciju gljivicama. Međutim, ako imate sumnje ili brinete o riziku od prenošenja gljivica, uvijek je najbolje konzultirati se s dermatologom ili stručnjakom za nokte.

  Ocijeni članak!