Mogu li se izliječiti policistični jajnici

Trenutno pregledavate Mogu li se izliječiti policistični jajnici
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 srpnja, 2023

Što su policistični jajnici?

Policistični jajnici su stanje u kojem ženski reproduktivni sustav razvija male ciste na jajnicima. Ove ciste mogu utjecati na hormonalnu ravnotežu i uzrokovati probleme s menstruacijom, plodnošću i metaboličkim funkcijama. Ovo stanje se često povezuje s sindromom policističnih jajnika (PCOS), koji također može uzrokovati simptome kao što su prekomjerna dlakavost, akne i pretilost.

Mogućnosti liječenja policističnih jajnika

Iako policistični jajnici trenutno nemaju potpuno izlječenje, postoje brojne mogućnosti liječenja koje mogu pomoći u upravljanju simptomima i poboljšanju kvalitete života pacijentica.

1. Promjene u načinu života

Jedan od prvih koraka u liječenju policističnih jajnika je promjena načina života. To uključuje zdravu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i upravljanje stresom. Gubitak viška kilograma može biti posebno koristan za pacijentice s prekomjernom tjelesnom težinom, jer može poboljšati hormonalnu ravnotežu i simptome PCOS-a.

2. Medicinski tretmani

U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti određene lijekove za regulaciju hormona ili kontrolu simptoma policističnih jajnika. To mogu uključivati oralne kontraceptive, lijekove za kontrolu razine šećera u krvi ili lijekove za poticanje ovulacije kod pacijentica koje imaju poteškoće s plodnošću.

3. Kirurški zahvati

U rijetkim slučajevima, kirurški zahvati mogu biti potrebni za uklanjanje cista ili drugih abnormalnosti na jajnicima. Ovi zahvati se obično izvode laparoskopijom, minimalno invazivnom kirurškom tehnikom koja koristi manje rezove i ima kraće vrijeme oporavka.

Važnost redovitih pregleda

Redoviti pregledi kod ginekologa su važni za praćenje stanja policističnih jajnika i pravovremeno otkrivanje eventualnih komplikacija. Liječnik će moći prilagoditi terapiju i preporučiti najbolji pristup liječenju ovisno o individualnim potrebama svake pacijentice.

  Ocijeni članak!