Mogu li zatrudnjeti neposredno prije menstruacije?

Trenutno pregledavate Mogu li zatrudnjeti neposredno prije menstruacije?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 rujna, 2023

Utjecaj menstrualnog ciklusa na zatrudnjenje

Menstrualni ciklus je kompleksan proces koji se događa u ženskom tijelu svaki mjesec. Jedno od pitanja koja često postavljaju žene je mogu li zatrudnjeti neposredno prije menstruacije.

Ovulacija i plodnost

Ovulacija je proces u kojem jajnik oslobađa jaje koje je spremno za oplodnju. Ovulacija se obično događa oko 14. dana menstrualnog ciklusa, no to može varirati ovisno o duljini ciklusa svake žene. Ako žena ima redovit ciklus od 28 dana, tada će se ovulacija dogoditi otprilike 14. dana nakon početka menstruacije.

Životni vijek jajašca i sperme

Jaje može biti oplodnjeno samo unutar određenog vremenskog perioda nakon ovulacije. Jajašce može preživjeti u tijelu oko 24 sata, dok sperma može preživjeti u tijelu do 5 dana. To znači da je najplodnije vrijeme za začeće nekoliko dana prije ovulacije i na dan ovulacije. Ako je žena imala spolni odnos neposredno prije menstruacije, vjerojatnost začeća je vrlo mala.

Variranje menstrualnog ciklusa

Važno je napomenuti da menstrualni ciklus može varirati iz mjeseca u mjesec, čak i kod žena koje inače imaju redovite cikluse. To znači da se ovulacija može dogoditi u različito vrijeme svakog mjeseca, a time i utjecaj na mogućnost začeća.

Metode kontracepcije

Bez obzira na vrijeme u menstrualnom ciklusu, korištenje metoda kontracepcije je najpouzdaniji način sprječavanja neželjene trudnoće. Preporučuje se konzultirati se s liječnikom ili ginekologom kako bi se odabrala odgovarajuća metoda kontracepcije koja odgovara individualnim potrebama i željama svake žene.

  Ocijeni članak!