Može li biti menstruacija u trudnoći

Trenutno pregledavate Može li biti menstruacija u trudnoći
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 rujna, 2023

Što je menstruacija?

Menstruacija, poznata i kao mjesečnica, je prirodni proces kod žena u reproduktivnoj dobi. To je periodično krvarenje koje dolazi iz maternice i obično traje od 3 do 7 dana. Menstruacija je rezultat hormonalnih promjena u ženskom tijelu koje se javljaju svakog mjeseca.

Trudnoća i menstruacija

Obično, menstruacija se zaustavlja tijekom trudnoće. Kada dođe do oplodnje jajne stanice od strane spermija i implantacije oplođenog jajašca u maternicu, žensko tijelo počinje proizvoditi hormon trudnoće – humani korionski gonadotropin (hCG). Ovaj hormon sprječava daljnji razvoj jajne stanice i utječe na sluznicu maternice kako bi se spriječilo krvarenje.

Ali, može li se dogoditi menstruacija u trudnoći?

Iako je rijetko, neke žene mogu primijetiti krvarenje slično menstruaciji tijekom trudnoće. Međutim, ovo krvarenje nije stvarna menstruacija. Postoje nekoliko razloga zašto se krvarenje može dogoditi tijekom trudnoće:

1. Implantacijsko krvarenje: U ranim fazama trudnoće, kada se oplođeno jajašce implantira u maternicu, može doći do manjeg krvarenja koje se naziva implantacijsko krvarenje. Ovo krvarenje je obično slabije i kraće trajanja od menstruacije.

2. Krvarenje iz cerviksa: Ponekad, tijekom trudnoće, može doći do krvarenja iz cerviksa koje može biti uzrokovano nježnom sluznicom ili promjenama u protoku krvi. Ovo krvarenje također može biti slabije od uobičajene menstruacije.

Kada treba potražiti medicinsku pomoć?

Ako primijetite bilo kakvo krvarenje tijekom trudnoće, uvijek je važno konzultirati se s liječnikom. Iako je rijetko da krvarenje ukazuje na nešto ozbiljno, važno je isključiti mogućnost poteškoća ili komplikacija. Liječnik će moći pružiti odgovarajuće savjete i provesti potrebne pretrage kako bi se osiguralo da je trudnoća zdrava i sigurna.

U zaključku, iako je menstruacija rijetka tijekom trudnoće, krvarenje slično menstruaciji može se dogoditi iz drugih razloga. Uvijek je važno konzultirati se s liječnikom ako se pojavi bilo kakvo krvarenje tijekom trudnoće radi utvrđivanja uzroka i osiguranja zdravlja majke i djeteta.

  Ocijeni članak!