Može li fibroadenom nestati

Trenutno pregledavate Može li fibroadenom nestati
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 listopada, 2023

Što je fibroadenom?

Fibroadenom je najčešći benigni tumor dojke koji se javlja kod žena u reproduktivnoj dobi. Sastoji se od kombinacije žljeznog i vezivnog tkiva, te je često elastičan na dodir. Obično se otkriva kao kvržica u dojci, koja je obično bezbolna.

Kako se dijagnosticira fibroadenom?

Dijagnostika fibroadenoma uključuje klinički pregled, mamografiju, ultrazvuk dojki i eventualno biopsiju. Važno je razlikovati fibroadenom od drugih vrsta kvržica u dojkama kako bi se osiguralo pravilno liječenje.

Može li fibroadenom nestati?

Nažalost, fibroadenom obično ne nestaje sam od sebe. Međutim, postoje slučajevi kada se fibroadenom smanjuje ili čak potpuno nestaje. Ovo se može dogoditi zbog hormonalnih promjena, kao što je menopauza ili trudnoća.

Kako se liječi fibroadenom?

Većina fibroadenoma ne zahtijeva liječenje jer su benigni. Međutim, ako je fibroadenom velik ili izaziva nelagodu, liječnik može preporučiti njegovo uklanjanje putem kirurškog zahvata. U nekim slučajevima, fibroadenom se može pratiti putem redovitih pregleda kako bi se osiguralo da ne raste ili mijenja se.

Kada se trebam zabrinuti?

Većina fibroadenoma je benigna i ne predstavlja rizik od raka dojke. Međutim, uvijek je važno obratiti se liječniku ako primijetite bilo kakve promjene u dojkama ili ako imate bilo kakve brige. Samo stručni liječnik može pružiti točnu dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman.

  Ocijeni članak!