Može li ginekolog utvrditi ranu trudnoću

Trenutno pregledavate Može li ginekolog utvrditi ranu trudnoću
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 travnja, 2023

Što je rana trudnoća?

Rana trudnoća, poznata i kao ektopična trudnoća, događa se kada se oplođena jajna stanica ne uspije pravilno smjestiti u maternicu. Umjesto toga, jajna stanica se implantira izvan maternice, najčešće u jajovodima.

Kako se rana trudnoća dijagnosticira?

Ginekolog može utvrditi ranu trudnoću koristeći različite dijagnostičke metode. U početnim fazama, simptomi rane trudnoće mogu biti slični simptomima normalne trudnoće, kao što su kašnjenje menstruacije i povećana osjetljivost dojki.

Ultrazvuk kao dijagnostička metoda

Jedna od najčešćih metoda za utvrđivanje rane trudnoće je ultrazvuk. Ginekolog će koristiti ultrazvučni uređaj kako bi pregledao maternicu i jajovode te potvrdio prisutnost oplođene jajne stanice izvan maternice.

Krvne pretrage

Pored ultrazvuka, ginekolog može naručiti i određene krvne pretrage kako bi potvrdio ranu trudnoću. Ove pretrage uključuju mjerenje razine hormona hCG (humanog korionskog gonadotropina) u krvi, koji se povećava tijekom trudnoće.

Simptomi i komplikacije rane trudnoće

Rana trudnoća može uzrokovati različite simptome, uključujući bol u trbuhu, krvarenje između menstruacija, vrtoglavicu i mučninu. Ukoliko se rana trudnoća ne dijagnosticira i ne liječi na vrijeme, može doći do ozbiljnih komplikacija poput puknuća jajovoda i unutarnjeg krvarenja.

Liječenje rane trudnoće

Liječenje rane trudnoće ovisi o njenom stadiju i općem zdravstvenom stanju žene. U nekim slučajevima, rana trudnoća može se riješiti putem lijekova koji zaustavljaju rast oplođene jajne stanice. U težim slučajevima, kirurški zahvat može biti potreban kako bi se uklonila jajna stanica izvan maternice.

Prevencija rane trudnoće

Iako se rana trudnoća ne može uvijek spriječiti, određeni faktori rizika mogu se smanjiti. To uključuje upotrebu kontracepcije, redovite posjete ginekologu i pravovremeno liječenje bilo kakvih infekcija ili upala u reproduktivnom sustavu.

  Ocijeni članak!