Može li izvanredni student postati redovni

Trenutno pregledavate Može li izvanredni student postati redovni
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 rujna, 2023

Proces prelaska

Izvanredni studenti su studenti koji pohađaju studij naizmjenično s radom ili drugim obvezama. Oni često imaju fleksibilniji raspored i mogu pohađati manji broj kolegija u odnosu na redovne studente. Međutim, postoji mogućnost da izvanredni studenti pređu u status redovnih studenata.

Da bi izvanredni student postao redovni student, obično mora ispuniti određene uvjete. Prvo, mora imati dovoljan broj ECTS bodova, što znači da je uspješno završio određeni broj kolegija. Osim toga, obično mora imati dobar prosjek ocjena i zadovoljavajući napredak studija.

Prednosti prelaska

Prelazak izvanrednog studenta u status redovnog studenta može donijeti brojne prednosti. Prvo, redovni studenti imaju pravo na studentske beneficije kao što su stipendije, subvencionirana prehrana i smještaj. Također imaju pristup svim resursima sveučilišta, kao što su knjižnice, laboratoriji i sportski objekti.

Osim toga, redovni studenti često imaju prednost pri upisu u određene kolegije i smjerove studija. Neki kolegiji ili smjerovi mogu biti dostupni samo redovnim studentima, dok izvanredni studenti imaju ograničene mogućnosti izbora.

Kako preći u status redovnog studenta?

Da bi izvanredni student prešao u status redovnog studenta, obično mora podnijeti zahtjev studentskoj službi ili odgovarajućem odjelu na sveučilištu. U zahtjevu će morati navesti svoje razloge za prelazak i priložiti potrebnu dokumentaciju, kao što su prijepisi ocjena i potvrde o položenim ispitima.

Nakon što je zahtjev podnesen, sveučilište će ga razmotriti i donijeti odluku. Ovisno o pravilima i propisima sveučilišta, postupak prelaska može trajati neko vrijeme. Važno je biti strpljiv i pratiti upute sveučilišta.

U zaključku, izvanredni studenti imaju mogućnost postati redovni studenti ako ispune određene uvjete. Prelazak može donijeti brojne prednosti, uključujući pravo na studentske beneficije i veći izbor kolegija i smjerova studija. Ako ste izvanredni student i razmišljate o prelasku, preporučuje se da se informirate o postupku i uvjetima na sveučilištu na kojem studirate.

  Ocijeni članak!