Može li krvna slika pokazati tumor

Trenutno pregledavate Može li krvna slika pokazati tumor
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 rujna, 2023

Kako krvna slika može ukazivati na prisutnost tumora

Krvna slika je standardni test koji se koristi za procjenu zdravlja pacijenta. Uključuje mjerenje različitih komponenti krvi poput crvenih i bijelih krvnih stanica, trombocita i hemoglobina. Iako krvna slika nije specifičan test za otkrivanje tumora, promjene u određenim parametrima mogu ukazivati na moguću prisutnost tumora u tijelu.

Koje promjene u krvnoj slici mogu ukazivati na tumor

Jedan od parametara krvne slike koji se često prati je broj bijelih krvnih stanica. Povećanje broja bijelih krvnih stanica (leukocitoza) može ukazivati na prisutnost infekcije ili upale, ali također može biti znak tumora. Tumori mogu izazvati reakciju imunološkog sustava, što rezultira povećanjem broja bijelih krvnih stanica.
Pored toga, smanjenje broja crvenih krvnih stanica (anemija) može biti povezano s određenim vrstama tumora. Tumori mogu uzrokovati krvarenje ili smanjiti proizvodnju crvenih krvnih stanica, što dovodi do anemije.

Granice krvne slike u dijagnostici tumora

Važno je napomenuti da promjene u krvnoj slici nisu dovoljne da se postavi dijagnoza tumora. One samo ukazuju na moguću prisutnost tumora i često se koriste kao prvi korak u dijagnostičkom procesu. Za potvrdu dijagnoze, obično se provode daljnji testovi poput biopsije ili slikovnih pretraga.
Također, važno je napomenuti da promjene u krvnoj slici nisu specifične za tumore i mogu biti povezane s drugim zdravstvenim stanjima. Stoga, samo na temelju promjena u krvnoj slici nije moguće postaviti definitivnu dijagnozu tumora.

Zaključak

Iako krvna slika može pružiti neke naznake o mogućoj prisutnosti tumora, ona nije dovoljna za postavljanje dijagnoze. Promjene u krvnoj slici mogu ukazivati na potrebu daljnjih testova i evaluacija kako bi se postavila definitivna dijagnoza tumora. Stoga je važno konzultirati se s liječnikom i proći sve potrebne pretrage kako bi se utvrdilo prisustvo tumora i odredio najprikladniji tretman.

  Ocijeni članak!