Može li mokraćni mjehur puknuti?

Trenutno pregledavate Može li mokraćni mjehur puknuti?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 lipnja, 2023

Kako funkcionira mokraćni mjehur?

Mokraćni mjehur je organ u ljudskom tijelu koji služi za skladištenje urina. On se nalazi u donjem dijelu trbuha i sposoban je rastezati se kako bi primio urin koji se proizvodi u bubrezima. Mokraćni mjehur je obložen mišićnim stijenkama koje omogućavaju njegovo širenje i kontrakciju prilikom mokrenja.

Koji su uzroci puknuća mokraćnog mjehura?

Puknuće mokraćnog mjehura je rijedak, ali ozbiljan medicinski problem. Postoji nekoliko mogućih uzroka puknuća, uključujući traumu, infekcije, prisutnost kamenja u mjehuru ili bolesti koje uzrokuju slabost ili oštećenje stijenke mjehura. Trauma, poput udarca u donji dio trbuha ili ozljede uzrokovane nesrećom, može dovesti do puknuća mokraćnog mjehura.

Koji su simptomi puknuća mokraćnog mjehura?

Puknuće mokraćnog mjehura može uzrokovati ozbiljne simptome, kao što su jaka bol u donjem dijelu trbuha, krv u urinu, nemogućnost mokrenja ili ispuštanje samo malih količina urina, oticanje donjeg dijela trbuha, visoka temperatura i zimica. Ovi simptomi zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć kako bi se spriječile komplikacije.

Kako se dijagnosticira puknuće mokraćnog mjehura?

Dijagnoza puknuća mokraćnog mjehura obično uključuje fizikalni pregled, analizu simptoma i rezultate laboratorijskih testova. Liječnik može naručiti ultrazvuk ili druge slikovne pretrage kako bi vidio stanje mjehura i potvrdio puknuće. U nekim slučajevima, moguće je da će biti potrebna kirurška intervencija kako bi se popravilo oštećenje mjehura.

Kako se liječi puknuće mokraćnog mjehura?

Liječenje puknuća mokraćnog mjehura obično uključuje kirurški zahvat, koji može biti hitan. Cilj operacije je popraviti oštećenje mjehura i spriječiti daljnje komplikacije. Nakon operacije, pacijent će morati ostati u bolnici neko vrijeme kako bi se oporavio. U nekim slučajevima, može biti potrebno koristiti kateter kako bi se olakšalo pražnjenje mjehura dok se on ne oporavi.

Koje su moguće komplikacije puknuća mokraćnog mjehura?

Puknuće mokraćnog mjehura može dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što su infekcija urinarnog sustava, formiranje apscesa, peritonitis (upala trbušne maramice) ili sepsa (infekcija krvi). Ove komplikacije zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju i liječenje.

Kako se može spriječiti puknuće mokraćnog mjehura?

Iako se puknuće mokraćnog mjehura ne može uvijek spriječiti, postoje neke mjere opreza koje mogu smanjiti rizik od ozljede. To uključuje izbjegavanje trauma u donjem dijelu trbuha, pravilan tretman infekcija urinarnog sustava i redovite posjete liječniku radi praćenja zdravlja mjehura. Također je važno pravovremeno liječiti bolesti koje mogu utjecati na funkciju i integritet mokraćnog mjehura.

  Ocijeni članak!