Može li nestati sperme

Trenutno pregledavate Može li nestati sperme
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 svibnja, 2023

Sperma i muška plodnost

Sperma je biološka tekućina koja se proizvodi u muškim reproduktivnim organima. Ona sadrži sperme, muške reproduktivne stanice koje su od vitalne važnosti za reprodukciju. Muška plodnost ovisi o broju i kvaliteti sperme.

Normalna proizvodnja sperme

Normalno funkcioniranje muškog reproduktivnog sustava ključno je za proizvodnju i održavanje zdrave sperme. Sperma se kontinuirano proizvodi u testisima i sazrijeva u epididimisu prije nego što bude izbačena tijekom ejakulacije.

Mogući uzroci smanjenja sperme

Postoje različiti faktori koji mogu utjecati na proizvodnju i kvalitetu sperme. Neke od mogućih uzroka smanjenja sperme uključuju: hormonalne neravnoteže, infekcije reproduktivnih organa, izloženost toksinima i štetnim kemikalijama, prekomjernu toplinu testisa, loše navike života kao što su pušenje i konzumacija alkohola, stres i nezdrava prehrana.

Mogu li sperme nestati potpuno?

Iako smanjenje broja i kvalitete sperme može utjecati na mušku plodnost, sperme ne mogu potpuno nestati. Testisi će i dalje proizvoditi sperme, ali moguće je da će njihova proizvodnja biti smanjena. U takvim slučajevima, muškarci mogu se posavjetovati s liječnikom kako bi utvrdili uzrok smanjenja sperme i razmotrili moguće terapije ili promjene životnog stila koje mogu poboljšati kvalitetu sperme.
Sperma je važan dio muškog reproduktivnog sustava i njeno očuvanje je ključno za održavanje plodnosti muškarca.

  Ocijeni članak!