Može li netko drugi podići osobnu

Trenutno pregledavate Može li netko drugi podići osobnu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 rujna, 2023

Proces podizanja osobne

Podizanje osobne isprave je postupak kojim vlasnik osobne isprave preuzima svoj identifikacijski dokument. Obično se to radi osobno, no postoji mogućnost da netko drugi podigne osobnu umjesto vlasnika.

Pravila i uvjeti

Kako bi netko drugi mogao podići osobnu ispravu umjesto vlasnika, potrebno je ispoštovati određene pravila i uvjete. U većini slučajeva, osoba koja želi podići tuđu osobnu ispravu mora imati punomoć ili ovjerenu izjavu vlasnika.

Postupak podizanja tuđe osobne

Prvo, osoba koja želi podići tuđu osobnu treba se informirati o zahtjevima i uvjetima koje postavlja nadležna institucija. Nakon toga, mora prikupiti odgovarajuću dokumentaciju, kao što su punomoć ili ovjerena izjava. Zatim, osoba odlazi na mjesto izdavanja osobnih isprava i podnosi zahtjev za podizanje tuđe osobne.

Izuzeci i posebne situacije

Iako je u većini slučajeva potrebna punomoć ili ovjerena izjava, postoje izuzeci i posebne situacije u kojima netko može podići tuđu osobnu i bez toga. Primjerice, u hitnim situacijama ili ako je vlasnik osobne isprave nesposoban za podizanje iste.

Zaključak

Podizanje tuđe osobne isprave je moguće uz ispunjavanje određenih pravila i uvjeta. Važno je da osoba koja podiže tuđu osobnu ima potrebne dokumente i ovlasti kako bi to mogla učiniti. U svakom slučaju, preporučuje se da se prvo informirate kod nadležne institucije o postupku i uvjetima podizanja osobne isprave umjesto vlasnika.

  Ocijeni članak!