Može li obrt biti vlasnik nekretnine

Trenutno pregledavate Može li obrt biti vlasnik nekretnine
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 listopada, 2023

Obrt kao vlasnik nekretnine

Obrt je pravni subjekt koji obavlja samostalnu gospodarsku djelatnost. Jedno od pitanja koja se često postavljaju je može li obrt biti vlasnik nekretnine. Ova tema izaziva interes kako obrtnika, tako i ostalih poduzetnika koji razmišljaju o kupnji ili posjedovanju nekretnine putem svog obrta.

Pravni okvir

Prema hrvatskom Zakonu o obrtu, obrt može biti vlasnik nekretnine. U članku 16. Zakona navodi se da obrt može, između ostalog, kupovati, prodavati, građevinski urediti i koristiti nekretnine za obavljanje svoje djelatnosti.

Razlozi za posjedovanje nekretnine putem obrta

Postoji nekoliko razloga zašto obrt može biti vlasnik nekretnine. Prvo, posjedovanje nekretnine može pružiti sigurnost i stabilnost poslovanju obrta. Vlasništvo nad prostorom u kojem se obavlja gospodarska djelatnost omogućuje obrtu kontrolu nad prostorom, fleksibilnost u organizaciji poslovanja te dugoročno planiranje.

Benefiti i obveze

Kao vlasnik nekretnine, obrt ima određene benefite, ali isto tako nosi i određene obveze. Benefiti uključuju mogućnost prilagodbe prostora potrebama obrta, mogućnost iznajmljivanja dijela prostora drugim poduzetnicima te mogućnost ostvarivanja imovinskih prava nad nekretninom. S druge strane, obveze uključuju redovito održavanje nekretnine, plaćanje komunalnih i ostalih davanja te poštivanje svih zakonskih propisa vezanih uz nekretnine.

Porezne obveze

Posjedovanje nekretnine putem obrta može utjecati na porezne obveze. Obrt koji posjeduje nekretninu mora plaćati porez na dobit od najma, porez na nekretnine i ostale poreze koji su propisani zakonom. Važno je obratiti se stručnjaku za porezno savjetovanje kako bi se pravilno ispunile sve porezne obveze.

Zaključak

Ukratko, obrt može biti vlasnik nekretnine prema hrvatskom Zakonu o obrtu. Posjedovanje nekretnine može donijeti brojne benefite obrtu, ali isto tako nosi i određene obveze. Važno je pridržavati se svih zakonskih propisa i konzultirati se s odgovarajućim stručnjacima kako bi se osiguralo ispravno poslovanje i ispunjavanje poreznih obveza.

  Ocijeni članak!