Može li privatni ginekolog otvoriti bolovanje

Trenutno pregledavate Može li privatni ginekolog otvoriti bolovanje
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 srpnja, 2023

Pravni okvir

Privatni ginekolozi u Hrvatskoj imaju ovlasti da dijagnosticiraju, liječe i pružaju medicinske usluge ženama, uključujući i propisivanje lijekova. Međutim, kada je u pitanju otvaranje bolovanja, postoji određeni pravni okvir koji treba uzeti u obzir.

Suradnja s HZZO-om

Da bi privatni ginekolog mogao otvoriti bolovanje, potrebno je da ima sklopljen ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). Ovaj ugovor omogućuje ginekolozima da izdaju bolovanja svojim pacijenticama i da ih priznaju kao valjane dokumente za odsustvo s posla.

Medicinski uvjeti za bolovanje

Da bi otvorio bolovanje, privatni ginekolog mora utvrditi da pacijentica zaista ima medicinske razloge za odsustvo s posla. To uključuje procjenu stanja pacijentice, dijagnosticiranje bolesti ili stanja koje zahtijeva odmor i liječenje, te dokumentiranje tih informacija u medicinskom izvješću.

Priznavanje bolovanja

Bolovanje koje je otvorio privatni ginekolog priznat će se ukoliko su ispunjeni svi zakonski uvjeti. To znači da pacijentica treba imati važeći ugovor s HZZO-om, da je ginekolog utvrdio medicinske razloge za bolovanje i da je izdao valjano medicinsko izvješće. Ukoliko su svi uvjeti ispunjeni, poslodavac je dužan priznati bolovanje i osigurati odgovarajuće naknade pacijentici.

Zaključak

Privatni ginekolog može otvoriti bolovanje, ali samo ako ima sklopljen ugovor s HZZO-om i ako su ispunjeni medicinski uvjeti za bolovanje. Priznavanje bolovanja ovisi o zakonskim propisima i suradnji između ginekologa, pacijentice i poslodavca.

  Ocijeni članak!