Može li se alkohol zalediti

Trenutno pregledavate Može li se alkohol zalediti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 kolovoza, 2023

1. Kako alkohol reagira na niske temperature

Alkohol je tekućina koja ima nižu tačku smrzavanja u odnosu na vodu. U zavisnosti od vrste alkohola, ta tačka se može kretati od -114°C do -97°C. Ovo znači da se alkohol može zalediti na veoma niskim temperaturama.

2. Uticaj koncentracije alkohola na zaleđivanje

Koncentracija alkohola također igra važnu ulogu u procesu zaleđivanja. Što je veća koncentracija alkohola, to će tačka smrzavanja biti niža. Na primjer, čisti etanol se zaledi na -114°C, dok se vodeni rastvor alkohola zaledi na nižim temperaturama u zavisnosti od koncentracije.

3. Zaleđivanje alkohola u svakodnevnim uslovima

U normalnim svakodnevnim uslovima, alkohol poput votke ili piva neće se zalediti u frižideru ili zamrzivaču. To je zbog toga što je tačka smrzavanja alkohola niža od temperature koju obično održavaju kućni frižideri i zamrzivači.

4. Zaleđivanje alkohola u ekstremno niskim temperaturama

Kada se alkohol izloži ekstremno niskim temperaturama, kao što su one u polarnim regionima, može se zalediti. Ovo se posebno odnosi na visoko koncentrisane alkohole poput etilnog alkohola. Zanimljivo je da čak i kad se alkohol zaledi, on i dalje može imati tečno stanje jer se led formira na površini, dok unutrašnjost tečnosti ostaje u tečnom stanju.

5. Zaključak

Alkohol se može zalediti na veoma niskim temperaturama, ali u normalnim uslovima zaleđivanje alkohola nije uobičajeno. Koncentracija alkohola i temperatura su ključni faktori koji utiču na zaleđivanje alkohola. Važno je napomenuti da alkohol koji se zaledi i dalje može ostati u tečnom stanju unutar leda.

  Ocijeni članak!