Može li se artritis izliječiti

Trenutno pregledavate Može li se artritis izliječiti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 srpnja, 2023

Uzroci i simptomi artritisa

Artritis je upalna bolest koja može zahvatiti jedan ili više zglobova. Postoje različiti tipovi artritisa, kao što su reumatoidni artritis, osteoartritis, giht i psorijatični artritis. Uzroci artritisa mogu biti genetski faktori, autoimuna reakcija ili ozljede zglobova. Simptomi artritisa uključuju bol, oticanje, ukočenost zglobova i smanjenu pokretljivost.

Trenutno dostupni tretmani

Artritis se ne može potpuno izliječiti, ali postoje različiti tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i usporavanju napredovanja bolesti. Lijekovi poput nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), kortikosteroida i imunosupresiva mogu smanjiti upalu i bol. Fizikalna terapija, vježbe jačanja mišića i gubitak viška kilograma također mogu biti korisni.

Istraživanja o mogućem izlječenju

Mnoga istraživanja se provode kako bi se pronašao način za izlječenje artritisa. Neki znanstvenici istražuju mogućnosti regeneracije hrskavice, dok se drugi fokusiraju na razvoj novih lijekova koji bi ciljali uzroke artritisa. Međutim, trenutno nema definitivnog lijeka ili terapije koja bi potpuno izliječila artritis.

Prevencija i upravljanje artritisom

Iako se artritis ne može izliječiti, postoje koraci koje osobe s artritisom mogu poduzeti kako bi upravljale bolešću i smanjile simptome. To uključuje održavanje zdrave tjelesne težine, redovito vježbanje, izbjegavanje prenaprezanja zglobova i pravilnu prehranu. Važno je također redovito posjećivati liječnika i pratiti propisane terapije.

U zaključku

Artritis je upalna bolest koja se ne može potpuno izliječiti. Trenutno dostupni tretmani mogu pomoći u ublažavanju simptoma i usporavanju napredovanja bolesti. Iako se provode istraživanja u potrazi za izlječenjem artritisa, trenutno nema definitivnog lijeka. Prevencija, pravilno upravljanje bolešću i redoviti posjeti liječniku ključni su za osobe s artritisom.

  Ocijeni članak!