Može li se biti trudna i dobijati menstruaciju?

Trenutno pregledavate Može li se biti trudna i dobijati menstruaciju?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 studenoga, 2023

Kako je moguće biti trudna i dobijati menstruaciju?

Trudnoća i menstruacija su dvije biološke pojave koje su često povezane s ženskim reproduktivnim sustavom. Međutim, čini se da je kontradiktorno biti trudna i istovremeno dobivati menstruaciju. Kako je to moguće?

Anovulatorni ciklusi

Jedan od razloga zbog kojeg žene mogu biti trudne i dobivati menstruaciju je prisutnost anovulatornih ciklusa. To su ciklusi u kojima jajna stanica nije oslobođena iz jajnika, što znači da nije došlo do ovulacije. U takvim slučajevima, žena može biti trudna, ali i dalje dobivati menstruaciju.

Implantacijsko krvarenje

Drugi mogući razlog je implantacijsko krvarenje. Kada oplođeno jajašce putuje do maternice i implantira se u njezin zid, može doći do manjeg krvarenja. Ovo se često može zamijeniti s menstruacijom, ali zapravo je znak trudnoće.

Trudnoća i menstruacija

Unatoč tome što je moguće biti trudna i dobivati menstruaciju, većina žena prestaje dobivati menstruaciju tijekom trudnoće. Menstruacija se obično zaustavlja jer hormoni trudnoće sprječavaju sazrijevanje novih jajnih stanica i održavanje normalnog menstrualnog ciklusa.

Zaključak

Iako je rijetko, moguće je biti trudna i dobivati menstruaciju. Anovulatorni ciklusi i implantacijsko krvarenje su dva moguća objašnjenja za ovu pojavu. Međutim, važno je napomenuti da većina žena prestaje dobivati menstruaciju tijekom trudnoće zbog hormonskih promjena. Ako imate sumnje ili pitanja o svojem reproduktivnom zdravlju, uvijek se obratite svom liječniku koji će vam pružiti stručne savjete i informacije.

  Ocijeni članak!