Može li se celer jesti sirov

Trenutno pregledavate Može li se celer jesti sirov
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 lipnja, 2023

Koristi sirovog celera u prehrani

Sirovi celer je popularna namirnica koja se često koristi u salatama i kao sastojak u raznim jelima. Osim što je ukusan, sirovi celer također ima brojne zdravstvene prednosti.

Nutritivna vrijednost sirovog celera

Sirovi celer je bogat vlaknima, vitaminom K, vitaminom C i folnom kiselinom. Također sadrži minerale poput kalija, kalcija i magnezija. Ove hranjive tvari pridonose zdravlju kostiju, srca i probavnog sustava.

Probavna prednost sirovog celera

Sirovi celer je poznat po svojoj sposobnosti da potiče probavu. Vlakna koja se nalaze u celera pomažu u održavanju zdrave probave, sprečavajući zatvor i potičući redovito pražnjenje crijeva.

Antioksidativna svojstva sirovog celera

Celer sadrži antioksidanse koji pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa. Ovi spojevi mogu smanjiti upalu, poboljšati imunitet i smanjiti rizik od određenih bolesti poput srčanih bolesti i određenih vrsta raka.

Savjeti za konzumaciju sirovog celera

Pri konzumaciji sirovog celera, važno je temeljito oprati i očistiti stabljike. Možete ga jesti samostalno, dodati ga u salate ili koristiti kao zdravu grickalicu. Također se može kombinirati s drugim povrćem u svježim sokovima ili smoothiejima.

Sirovi celer je siguran za većinu ljudi kada se konzumira umjereno. Međutim, osobe s određenim zdravstvenim stanjima, poput bubrežnih problema ili alergija, trebaju biti oprezne i konzultirati se s liječnikom prije konzumacije većih količina sirovog celera.

  Ocijeni članak!