Može li se dobiti menstruacija ako si trudna

Trenutno pregledavate Može li se dobiti menstruacija ako si trudna
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 kolovoza, 2023

Menstruacija i trudnoća: Razlike i sličnosti

Menstruacija i trudnoća su dva pojma koji su često povezani s ženskim reproduktivnim sustavom, ali imaju različite značenja i funkcije. Menstruacija je prirodni proces u kojem se sluznica maternice odbacuje kroz vaginu, dok je trudnoća stanje u kojem se embrij ili fetus razvija u maternici. Iako se čini da su ova dva pojma međusobno isključiva, postoji nekoliko situacija u kojima se može primijetiti krvarenje tijekom trudnoće.

Implantacijsko krvarenje

Jedan od mogućih uzroka krvarenja tijekom trudnoće je implantacijsko krvarenje. To se događa kada se oplođeno jajašce pričvrsti na stijenku maternice, a može rezultirati blagim krvarenjem ili smeđim iscjedakom. Implantacijsko krvarenje se obično javlja oko tjedan dana prije očekivane menstruacije, zbog čega neki žene to mogu zamijeniti s redovitom menstruacijom.

Abnormalno krvarenje tijekom trudnoće

Ponekad se tijekom trudnoće može javiti i abnormalno krvarenje koje nije povezano s menstruacijom. To može biti posljedica različitih faktora kao što su hormonalne promjene, infekcije ili problemi s placentom. U takvim situacijama važno je obratiti se medicinskom stručnjaku radi dijagnoze i liječenja.

Menstruacija tijekom trudnoće?

Iako je rijetko, neke žene mogu primijetiti blago krvarenje tijekom prvih nekoliko mjeseci trudnoće koje mogu zamijeniti s menstruacijom. Ovo se može dogoditi ako jajnici i dalje proizvode hormone koji potiču sluznicu maternice da se odbaci. Međutim, važno je napomenuti da pravi menstruacijski ciklus obično ne nastavlja tijekom trudnoće, jer hormoni trudnoće potiskuju ovulaciju i menstrualni ciklus.

Kada se obratiti liječniku?

Ako primijetite bilo kakvo krvarenje tijekom trudnoće, uvijek je važno obavijestiti svog liječnika. Bez obzira na uzrok krvarenja, stručnjak će moći pružiti odgovarajuće savjete i dijagnosticirati eventualne probleme. Krvarenje tijekom trudnoće može biti znak komplikacija poput ektopične trudnoće, prijetnje pobačaja ili problema s placentom, stoga je važno dobiti medicinsku pomoć što je prije moguće.

Zaključak

Ukratko, iako se rijetko događa, moguće je primijetiti krvarenje tijekom trudnoće koje žene mogu zamijeniti s menstruacijom. Razlozi za to mogu biti implantacijsko krvarenje, abnormalno krvarenje ili produkcija hormona od strane jajnika. Bez obzira na uzrok krvarenja, važno je obratiti se liječniku kako bi se utvrdio pravi uzrok i osiguralo zdravlje majke i djeteta.

  Ocijeni članak!