Može li se HPV izliječiti

Trenutno pregledavate Može li se HPV izliječiti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 srpnja, 2023

Što je HPV?

Humani papiloma virus (HPV) je vrlo čest virus koji se prenosi spolnim putem. Postoji više od 100 vrsta HPV-a, a neki od njih mogu uzrokovati genitalne bradavice ili čak karcinom vrata maternice.

Prevencija HPV infekcije

Najbolji način prevencije HPV infekcije je cijepljenje. Cjepivo protiv HPV-a je dostupno i preporučuje se da se primjenjuje prije prvog spolnog odnosa. Redoviti pregledi kod ginekologa također su važni za otkrivanje eventualnih promjena na vratu maternice.

Liječenje HPV infekcije

Nažalost, trenutno ne postoji lijek koji može potpuno izliječiti HPV infekciju. Međutim, većina infekcija prolazi sama od sebe u roku od dvije godine. Ako se javljaju simptomi poput genitalnih bradavica ili abnormalnih promjena na vratu maternice, postoje različite mogućnosti liječenja.

Metode liječenja

Metode liječenja HPV infekcije ovise o simptomima i vrsti infekcije. Uklanjanje genitalnih bradavica može se provesti krioterapijom, laserskom terapijom, elektrokirurgijom ili primjenom kemijskih sredstava. Kod abnormalnih promjena na vratu maternice, moguće je provesti kolposkopiju ili konizaciju, ovisno o ozbiljnosti promjena.

Važnost redovitih pregleda

Redoviti pregledi kod ginekologa ključni su za rano otkrivanje promjena na vratu maternice koje mogu biti uzrokovane HPV infekcijom. Rani tretman može značajno povećati izglede za izlječenje i smanjiti rizik od razvoja karcinoma vrata maternice.

Zaključak

Iako trenutno ne postoji lijek koji može potpuno izliječiti HPV infekciju, prevencija je ključna. Cijepljenje protiv HPV-a i redoviti pregledi kod ginekologa mogu smanjiti rizik od infekcije i pomoći u otkrivanju eventualnih promjena na vrijeme.

  Ocijeni članak!