Može li se izbrisati poslani mail

Trenutno pregledavate Može li se izbrisati poslani mail
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 kolovoza, 2023

Postupak brisanja poslanog maila

Kada jednom pošaljemo mail, često se postavlja pitanje može li se on izbrisati s poštanskog servera ili primateljevog računala. U ovom članku ćemo istražiti mogućnosti brisanja poslanog maila.

Brisanje s vlastitog servera

Kada pošaljemo mail, on se prvo sprema na našem vlastitom poštanskom serveru. Ukoliko želimo izbrisati mail s našeg servera, to je moguće u većini slučajeva. Međutim, treba imati na umu da je brisanje maila s vlastitog servera samo brisanje s naše strane, dok primateljev mail i dalje ostaje netaknut.

Brisanje s primateljevog računala

Kada mail jednom stigne na primateljevo računalo, mi kao pošiljatelji nemamo kontrolu nad tim mailom. Ukoliko želimo da se mail izbriše s primateljevog računala, moramo zatražiti od primatelja da to učini. Međutim, čak i kada primatelj izbriše mail s vlastitog računala, postoji mogućnost da se on nalazi u backupima ili drugim arhivskim sustavima koji se koriste za sigurnosne svrhe.

Zaključak

Brisanje poslanog maila nije jednostavan proces. Iako ga možemo izbrisati s vlastitog servera, ne možemo kontrolirati brisanje s primateljevog računala. Stoga je važno razmisliti prije nego što pošaljemo mail i biti svjesni da se on može zadržati u različitim oblicima čak i nakon brisanja.

  Ocijeni članak!