Može li se minus dioptrija ispraviti

Trenutno pregledavate Može li se minus dioptrija ispraviti
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 svibnja, 2023

Kako nastaje minus dioptrija?


Minus dioptrija, poznata i kao kratkovidnost ili miopija, je refrakcijski poremećaj oka koji rezultira slabom sposobnošću vida na daljinu. Osobe s minus dioptrijom imaju težuću leću u oku, što znači da slika koju oko prima fokusira ispred mrežnice umjesto na nju. To rezultira zamagljenim vidom na daljinu, dok blizu mogu imati normalan vid.

Kako se dijagnosticira minus dioptrija?


Dijagnoza minus dioptrije obično se postavlja tijekom rutinskog pregleda vida. Oftalmolog će provesti niz testova koji uključuju provjeru vida na daljinu i blizinu te mjerenje refrakcije oka. Ako se utvrdi prisutnost minus dioptrije, određuje se njezin stupanj kako bi se pravilno propisale naočale ili kontaktne leće.

Kako se može ispraviti minus dioptrija?


Postoje nekoliko načina za ispravljanje minus dioptrije, ovisno o njezinom stupnju i individualnim potrebama pacijenta. Najčešći način je nošenje naočala ili kontaktnih leća koje korigiraju refrakcijski poremećaj oka. Naočale s negativnim dioptrijskim lećama pomjeraju fokus slike unatrag, omogućavajući jasniji vid na daljinu. Kontaktne leće rade na sličan način, ali se postavljaju izravno na površinu oka.

Postoje li trajne metode za ispravljanje minus dioptrije?


Da, postoje trajne metode za ispravljanje minus dioptrije. Jedna od tih metoda je laserska korekcija vida, poznata kao LASIK. LASIK se izvodi pomoću lasera koji mijenja oblik rožnice kako bi se poboljšala refrakcija oka. Ova metoda pruža dugotrajne rezultate i može značajno smanjiti ili čak eliminirati minus dioptriju. Međutim, važno je napomenuti da LASIK nije prikladan za svakoga i da se prije odluke o ovom zahvatu treba konzultirati s oftalmologom.

Može li se minus dioptrija ispraviti prirodnim putem?


Neki ljudi tvrde da su uspjeli smanjiti minus dioptriju prirodnim putem kroz određene vježbe očiju i promjene u načinu života. Međutim, znanstvene studije o učinkovitosti tih metoda nisu nedvosmislene. Oftalmolozi preporučuju da se prirodni pristup koristi kao dodatak tradicionalnim metodama ispravljanja minus dioptrije, ali ne kao zamjena za njih.

Zaključak


Minus dioptrija, ili kratkovidnost, je refrakcijski poremećaj oka koji uzrokuje zamagljen vid na daljinu. Srećom, postoje različiti načini za ispravljanje minus dioptrije, uključujući nošenje naočala, kontaktnih leća i lasersku korekciju vida. Važno je konzultirati se s oftalmologom kako bi se odabrala najprikladnija metoda ispravljanja, uzimajući u obzir individualne potrebe pacijenta.

  Ocijeni članak!