Može li se promijeniti krvna grupa

Trenutno pregledavate Može li se promijeniti krvna grupa
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 kolovoza, 2023

Genetski faktori i nasljednost

Krvna grupa je naslijeđena osobina koja se određuje genetskim faktorima. Svaka osoba nasljeđuje krvnu grupu od svojih roditelja. Postoje četiri glavne krvne grupe: A, B, AB i O. Svaka krvna grupa ima određene antigene na površini crvenih krvnih stanica, a također i određena antitijela u plazmi. Geni koji određuju krvnu grupu nalaze se na kromosomima 9 i 19.

Transfuzija krvi

Transfuzija krvi je postupak kojim se krv ili krvni proizvodi prenose s jedne osobe na drugu. Kada se provodi transfuzija, važno je da krvna grupa davatelja bude kompatibilna s krvnom grupom primatelja. Inače, može doći do reakcije imunološkog sustava, koja može biti ozbiljna i opasna po život.

Imunološki sustav i krvna grupa

Krvna grupa ima važnu ulogu u imunološkom sustavu jer određuje koje krvne grupe su kompatibilne s našim tijelom. Kada se krv različite krvne grupe miješa, protutijela u krvi mogu reagirati s antigenima na površini crvenih krvnih stanica, uzrokujući stvaranje ugrušaka i druge negativne reakcije. Zbog toga je važno da se pri transfuziji ili transplantaciji organa vodi računa o krvnoj grupi primatelja i donora.

Promjena krvne grupe

Općenito se smatra da je nemoguće promijeniti krvnu grupu. Krvna grupa je naslijeđena i genetski određena, pa se ne može jednostavno promijeniti ili manipulirati. Međutim, postoje rijetki slučajevi u kojima se krvna grupa može privremeno promijeniti zbog određenih medicinskih postupaka. Na primjer, kod transplantacije koštane srži ili organa, primatelj može privremeno preuzeti krvnu grupu donora. Međutim, ova promjena nije trajna i nakon nekog vremena, krvna grupa se vraća na svoju izvornu vrijednost.

Zaključak

U većini slučajeva, krvna grupa je naslijeđena i ne može se promijeniti. Promjena krvne grupe može se dogoditi samo u rijetkim medicinskim situacijama kao što su transplantacija koštane srži ili organa. Važno je razumjeti genetske i imunološke faktore koji određuju krvnu grupu kako bi se osigurala kompatibilnost pri transfuziji ili transplantaciji.

  Ocijeni članak!