Može li standardna devijacija biti negativna?

Trenutno pregledavate Može li standardna devijacija biti negativna?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 travnja, 2023

Standardna devijacija

Standardna devijacija je statistička mjera raspršenosti podataka u odnosu na srednju vrijednost. Koristi se u mnogim područjima, kao što su matematika, statistika, financije, znanost i druge discipline. Uobičajeno je da standardna devijacija bude pozitivna vrijednost, ali postavlja se pitanje može li standardna devijacija biti negativna?

Definicija standardne devijacije

Standardna devijacija se izračunava kao kvadratni korijen varijance. Varianca je srednja kvadratna razlika između svake vrijednosti i srednje vrijednosti skupa podataka. Budući da je varijanca uvijek pozitivna vrijednost, kvadratni korijen te vrijednosti je također uvijek pozitivan broj.

Teoretska mogućnost negativne standardne devijacije

Teorijski je moguće da standardna devijacija bude negativna u određenim kontekstima. To bi se dogodilo samo ako bi se koristila drugačija definicija standardne devijacije koja bi omogućila negativne vrijednosti.

Praktična primjena

Međutim, u praksi, standardna devijacija se ne koristi s negativnim vrijednostima jer bi to izazvalo kontradikcije u interpretaciji podataka. Negativna standardna devijacija bi značila da su vrijednosti podataka manje od srednje vrijednosti, što bi bilo nelogično u mnogim situacijama.

Zaključak

Uobičajeno je da standardna devijacija bude pozitivna vrijednost koja mjeri raspršenost podataka u odnosu na srednju vrijednost. Teoretski je moguće definirati standardnu devijaciju kao negativnu vrijednost, ali u praksi se to ne koristi zbog kontradikcija u interpretaciji podataka. Stoga, standardna devijacija se smatra isključivo pozitivnom statističkom mjerom.

  Ocijeni članak!