Može li test za trudnoću biti lažno negativan

Trenutno pregledavate Može li test za trudnoću biti lažno negativan
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 rujna, 2023

Uvod

Test za trudnoću je jedan od najčešće korištenih načina da se utvrdi postoji li trudnoća ili ne. Međutim, ponekad se može dogoditi da test pokaže negativan rezultat iako je žena zapravo trudna. Ovaj fenomen poznat je kao lažno negativan rezultat. U nastavku ćemo istražiti moguće razloge zašto se to događa.

Kako test za trudnoću funkcionira?

Test za trudnoću temelji se na detekciji hormona humanog korionskog gonadotropina (hCG) u tijelu žene. HCG je hormon koji proizvodi posteljica nakon što jaje bude oplođeno. Testovi za trudnoću rade tako da detektiraju prisutnost ovog hormona u mokraći ili krvi.

Mogući razlozi lažno negativnog rezultata

Postoji nekoliko razloga zašto test za trudnoću može pokazati lažno negativan rezultat. Jedan od razloga je da je test obavljen prerano. Testovi za trudnoću najbolje funkcioniraju nekoliko dana nakon što je menstruacija izostala. Ako se test obavi prerano, razina hCG hormona može biti premala da bi se detektirala.

Drugi mogući razlog je nepravilno korištenje testa. Uputstva za korištenje testa za trudnoću trebaju biti pažljivo slijedena kako bi se osigurali točni rezultati. Nepravilno korištenje testa, poput prekratkog uranjanja test trake u mokraću ili nepravilnog vremenskog intervala za očitavanje rezultata, može dovesti do lažno negativnog rezultata.

Također, lažno negativan rezultat može se pojaviti kod žena s niskom razinom hCG hormona. Svaka žena ima različitu razinu hormona u tijelu, pa ako je razina hCG hormona niska, test može pokazati negativan rezultat čak i ako je žena trudna.

Kako smanjiti mogućnost lažno negativnog rezultata?

Da biste smanjili mogućnost lažno negativnog rezultata, preporučuje se da test za trudnoću obavite nekoliko dana nakon što je menstruacija izostala. Također, važno je pažljivo slijediti upute za korištenje testa i provesti test u pravilnom vremenskom okviru. Ako sumnjate u rezultat testa, uvijek se možete posavjetovati s liječnikom radi dodatne provjere.

Zaključak

Lažno negativan rezultat testa za trudnoću moguć je, iako je rijedak. Prerano testiranje, nepravilno korištenje testa i niska razina hCG hormona mogu dovesti do lažno negativnog rezultata. Važno je slijediti upute za korištenje testa i provesti test u pravom vremenskom okviru kako biste dobili točan rezultat. Ukoliko imate sumnje ili nejasnoće, uvijek se posavjetujte s liječnikom.

  Ocijeni članak!