Može li žena biti trudna ako ima menstruaciju

Trenutno pregledavate Može li žena biti trudna ako ima menstruaciju
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 kolovoza, 2023

Utjecaj menstruacije na mogućnost trudnoće

Menstruacija je prirodni proces u tijelu žene koji se javlja svaki mjesec. Tijekom menstruacije, maternica odbacuje sluznicu koja je izgrađena za prihvat oplodjene jajne stanice. Mnoge žene se pitaju može li doći do trudnoće ako imaju spolne odnose tijekom menstruacije.

Mogućnost trudnoće tijekom menstruacije

Općenito, mogućnost trudnoće tijekom menstruacije je niska, ali nije nemoguća. Razlog tome je što spermiji mogu preživjeti u ženskom reproduktivnom sustavu do pet dana. Ako žena ima kraći menstrualni ciklus i ovulira ranije, postoji mogućnost da sperma preživi do ovulacije i oplodi jajnu stanicu.

Faktori koji utječu na mogućnost trudnoće

Postoje i drugi faktori koji mogu utjecati na mogućnost trudnoće tijekom menstruacije. To uključuje nepravilan menstrualni ciklus, hormonalne promjene, prisutnost određenih medicinskih stanja i upotrebu određenih lijekova. Također, treba imati na umu da svaka žena može imati svoj jedinstveni menstrualni ciklus i da se može razlikovati od drugih žena.

Mjere kontracepcije

Da bi se smanjila mogućnost trudnoće tijekom menstruacije, preporučuje se korištenje odgovarajuće kontracepcije. To može uključivati ​​upotrebu kondoma, hormonalne kontracepcije ili drugih metoda kontracepcije koje su dostupne. Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se odabrao najprikladniji oblik kontracepcije za pojedinu ženu.

Zaključak

Ukratko, iako je mogućnost trudnoće tijekom menstruacije niska, nije potpuno isključena. Spermiji mogu preživjeti u tijelu žene do pet dana, pa postoji mogućnost oplodnje ako se spolni odnosi dogode neposredno prije ili nakon ovulacije. Korištenje odgovarajuće kontracepcije je važno kako bi se smanjila mogućnost neželjene trudnoće.

  Ocijeni članak!