Može li zub boljeti bez živca

Trenutno pregledavate Može li zub boljeti bez živca
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 rujna, 2023

Uvod

Može li zub boljeti bez živca? Ovo je pitanje koje često postavljaju pacijenti koji se suočavaju s bolom u zubu, ali nemaju simptome upaljenog zubnog živca. U ovom članku istražit ćemo moguće uzroke boli u zubu bez prisutnosti živca.

Karijes i propadanje zuba

Jedan od najčešćih uzroka boli u zubu bez živca je karijes ili propadanje zuba. Kada karijes prodre u dublje slojeve zuba i dosegne zubnu pulpu, može uzrokovati upalu i bol. Međutim, ako se karijes ne proširi do živca, može postojati bol čak i bez prisutnosti živčane reakcije.

Povreda zuba

Povreda zuba može također rezultirati bolom bez utjecaja na živac. Na primjer, ako se zub slomi ili pukne, može se javiti bol zbog oštećenja dentina ili izloženosti osjetljivih dijelova zuba. Iako živac može biti netaknut, bol se i dalje može osjetiti.

Parodontna bolest

Parodontna bolest, koja uključuje upalu desni i propadanje potpornih tkiva zuba, također može uzrokovati bol u zubu bez utjecaja na živac. Upaljene desni i oštećeno tkivo mogu izazvati nelagodu i osjetljivost na zubima, čak i ako živac nije uključen.

Nepropisno postavljen ili oštećen ispuna

Kada zubni stomatolog postavlja ispunu, važno je da je pravilno postavljena kako bi se izbjegla infekcija i nelagoda. Ako je ispuna nepropisno postavljena ili oštećena, može uzrokovati bol u zubu bez utjecaja na živac. Ova vrsta boli obično se javlja nakon stomatološkog postupka.

Zaključak

Iako je bol u zubu obično povezana s upaljenim zubnim živcem, postoji nekoliko drugih mogućih uzroka boli bez prisutnosti živca. Karijes, povreda zuba, parodontna bolest i problemi s ispunama samo su neki od faktora koji mogu rezultirati nelagodom i osjetljivošću u zubima, čak i ako živac nije direktno pogođen.

  Ocijeni članak!