Na čemu je najzdravije pržiti

Trenutno pregledavate Na čemu je najzdravije pržiti
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 kolovoza, 2023

Ulje s visokim udjelom zdravih masnoća

Prženje hrane je popularan način pripreme jela, ali izbor pravog ulja može imati velik utjecaj na zdravlje. Najzdravije ulje za prženje je ono koje ima visok udio zdravih masnoća poput monozasićenih i polinezasićenih masnih kiselina. Takva ulja uključuju maslinovo ulje, avokadovo ulje i ulje od orašastih plodova. Ova ulja su bogata antioksidansima i mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Pravilna temperatura prženja

Temperatura na kojoj se hrana prži također je važna za očuvanje zdravlja. Previsoka temperatura može rezultirati stvaranjem štetnih spojeva poput akroleina i transmasnih kiselina. Idealna temperatura za prženje je između 175°C i 190°C. Na ovoj temperaturi hrana će biti hrskava izvana, ali zadržati sočnost iznutra.

Kvalitetan pribor za prženje

Pored odabira pravog ulja i temperature, kvalitetan pribor za prženje također igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Neodgovarajući pribor može uzrokovati da hrana upije više ulja nego što je potrebno, što može dovesti do prekomjerne masnoće u jelu. Teflonski lonci i tave s visokokvalitetnim premazom mogu pomoći u smanjenju količine ulja koja se apsorbira.

Prženje u dubokom ulju

Prženje hrane u dubokom ulju može biti zdravija opcija od prženja na tavi. Kada se hrana uroni u vruće ulje, ono stvara zaštitni sloj oko nje, sprječavajući prodor ulja u unutrašnjost. Tako se hrana prži brzo i ravnomjerno, smanjujući apsorpciju ulja. Međutim, važno je odabrati ulje s visokim pušnim točkama kako bi se izbjeglo stvaranje štetnih spojeva pri visokim temperaturama.

Prženje u zdravim alternativama

Ako želite izbjeći prženje u ulju, postoje zdrave alternative koje mogu pružiti sličan okus i teksturu. Pečenje hrane u pećnici ili kuhanje na pari su zdraviji načini pripreme hrane. Također, možete koristiti zrakomlat ili gril za pripremu hrane bez dodavanja ulja. Ove alternative smanjuju unos masnoća i kalorija, čineći jelo zdravijim za konzumaciju.

  Ocijeni članak!