Na koji način kemijski štetne tvari ulaze u naše tijelo

Trenutno pregledavate Na koji način kemijski štetne tvari ulaze u naše tijelo
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 kolovoza, 2023

Putem disanja

Kemijske štetne tvari mogu ući u naše tijelo putem disanja. Kada udišemo zrak koji sadrži te tvari, one se mogu apsorbirati u pluća i prenijeti u krvotok. Primjeri kemijskih tvari koje se mogu inhalirati su ispušni plinovi iz vozila, dim cigarete i industrijski otpadni plinovi.

Putem hrane i vode

Jedan od najčešćih načina ulaska kemijskih štetnih tvari u naše tijelo je putem hrane i vode. Kada konzumiramo hranu ili vodu koja je kontaminirana kemijskim tvarima, one se mogu apsorbirati u probavnom sustavu i prenijeti u krvotok. Primjeri kemijskih tvari koje se mogu naći u hrani i vodi su pesticidi, teški metali i aditivi za hranu.

Kroz kožu

Kemijske štetne tvari mogu također prodrijeti kroz kožu i ući u naše tijelo. Koža je naš najveći organ i može djelovati kao barijera, ali određene tvari mogu prodrijeti kroz nju. Primjeri tvari koje mogu prodrijeti kroz kožu su otrovi za kućne ljubimce, kemikalije koje se koriste u industriji i određeni kozmetički proizvodi.

Putem kontaminiranih predmeta

Kemijske štetne tvari mogu se također prenijeti na naše tijelo putem kontaminiranih predmeta. Kada dodirujemo predmete koji su kontaminirani kemijskim tvarima, one se mogu prenijeti na našu kožu i potencijalno apsorbirati. Primjeri kontaminiranih predmeta mogu biti kućanski aparati, igračke ili odjeća koja je tretirana kemikalijama.

Zaključak

Kemijske štetne tvari mogu ući u naše tijelo na različite načine, uključujući disanje, konzumaciju hrane i vode, prodor kroz kožu i dodirivanje kontaminiranih predmeta. Važno je biti svjestan mogućih izvora tih tvari i poduzeti mjere opreza kako bismo smanjili izloženost i očuvali zdravlje.

  Ocijeni članak!