Na koji način živa bića stvaraju energiju

Trenutno pregledavate Na koji način živa bića stvaraju energiju
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 rujna, 2023

Kemijska energija i metabolizam

Živa bića koriste različite procese kako bi stvarala energiju koja im je potrebna za obavljanje svih životnih funkcija. Osnovni mehanizam koji omogućuje pretvaranje energije je metabolizam. Metabolizam je skup kemijskih reakcija koje se odvijaju unutar stanica organizma. Kroz te reakcije, živa bića razgrađuju hranu i pretvaraju je u kemijsku energiju koja se može koristiti.

Fotosinteza kod biljaka

Biljke su posebno zanimljive jer mogu stvarati energiju iz svjetlosti. Ta proces se naziva fotosinteza. Pomoću klorofila, pigmenta koji se nalazi u listovima, biljke apsorbiraju svjetlost i koriste je za pretvaranje vode i ugljičnog dioksida u glukozu i kisik. Glukoza je osnovno energetsko gorivo koje biljke koriste za rast i razvoj.

Respiracija kod životinja

Životinje, s druge strane, koriste proces respiracije kako bi stvarale energiju. Respiracija je proces u kojem se molekule glukoze razgrađuju uz pomoć kisika kako bi se oslobodila energija. Ovaj proces se odvija u mitohondrijima, organelima unutar stanica. Energija koja se oslobađa u procesu respiracije koristi se za obavljanje svih životnih funkcija, kao što su kretanje, rast i održavanje tjelesne temperature.

Alternativni načini stvaranja energije

Postoje i drugi načini na koje živa bića mogu stvarati energiju. Na primjer, neke bakterije koriste proces koji se zove kemosinteza, u kojem koriste kemijske spojeve kao izvor energije umjesto svjetlosti. Također, neka živa bića mogu koristiti energiju koju dobivaju iz drugih organizama, kao što je slučaj sa parazitima koji se hrane drugim životinjama.

U zaključku, živa bića koriste različite mehanizme kako bi stvarala energiju potrebnu za opstanak i obavljanje svih životnih funkcija. Kroz procese kao što su metabolizam, fotosinteza i respiracija, energija se pretvara i koristi na efikasan način.

  Ocijeni članak!