Na kojim cestama je obavezna zimska oprema

Trenutno pregledavate Na kojim cestama je obavezna zimska oprema
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 kolovoza, 2023

Ceste u Hrvatskoj

Zimska oprema na cestama u Hrvatskoj je obavezna prema cestovnim propisima. Ova obveza se primjenjuje na određenim cestama tijekom zimskih uvjeta. U skladu s time, vozači moraju biti svjesni gdje je obavezno koristiti zimsku opremu kako bi osigurali sigurnost na cestama.

Autoceste

Na autocestama u Hrvatskoj, korisnici vozila moraju imati zimsku opremu tijekom zimskih uvjeta. To uključuje uporabu zimskih guma s M+S oznakom te lanci za snijeg u slučaju izrazito teških uvjeta. Vozači bi trebali biti pripremljeni i opremljeni za vožnju u različitim uvjetima koji mogu prevladavati na autocestama tijekom zime.

Ostale ceste

Na ostalim cestama izvan autocesta, zimska oprema je također obavezna tijekom zimskih uvjeta. Ovo uključuje uporabu zimskih guma i lanci za snijeg, ovisno o uvjetima na cestama. Vozači bi trebali biti pažljivi i provjeriti uvjete prije nego krenu na put kako bi se pravilno pripremili i osigurali sigurnu vožnju.

Kazne

Nepoštivanje obveze korištenja zimske opreme na propisanim cestama može rezultirati novčanim kaznama i oduzimanjem bodova vozačke dozvole. Cestovna policija provodi nadzor i kontrolu te sankcionira vozače koji ne poštuju propise. Stoga je važno pridržavati se propisa o zimskoj opremi kako bi se izbjegle neželjene posljedice i osigurala sigurnost na cestama tijekom zimskih uvjeta.

Zaključak

U skladu s cestovnim propisima, zimska oprema je obavezna na određenim cestama tijekom zimskih uvjeta u Hrvatskoj. To uključuje uporabu zimskih guma i lanci za snijeg, ovisno o uvjetima na cestama. Vozači bi trebali biti svjesni obveze, provjeriti uvjete prije putovanja i pridržavati se propisa kako bi osigurali sigurnost na cestama.

  Ocijeni članak!