Na kojim jezicima je napisana Biblija

Trenutno pregledavate Na kojim jezicima je napisana Biblija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 rujna, 2023

Povijest Biblije

Biblija, sveta knjiga kršćanske vjere, sastoji se od mnogih knjiga koje su napisane tijekom različitih razdoblja i na različitim jezicima. Njezina povijest seže stoljećima unatrag, a njezini tekstovi su prevedeni na mnoge jezike diljem svijeta.

Hebrejski i Aramejski

Većina Stari zavjet, ili hebrejski dio Biblije, napisana je na drevnim jezicima hebrejskom i aramejskom. Hebrejski jezik bio je jezik židovskog naroda, dok je aramejski bio široko korišten u Mezopotamiji i dijelovima Bliskog istoka. Ovi jezici su bili dominantni u vrijeme kada su se mnogi dijelovi Biblije pisali.

Grčki

Novi zavjet, koji sadrži priče o Isusu Kristu i rane kršćanske zajednice, napisan je na grčkom jeziku. Grčki jezik bio je važan jezik u antičkom svijetu, a njegova upotreba u Novom zavjetu omogućila je širenje kršćanstva među grčkom govornom populacijom.

Latinski

Tijekom srednjeg vijeka, latinski jezik postao je dominantan jezik u Europi, a Biblija je često bila prevedena na ovaj jezik. Latinski prijevod Biblije poznat je kao Vulgata i bio je široko prihvaćen u katoličkoj crkvi.

Prevodi na druge jezike

Biblija je prevedena na mnoge jezike kako bi bila dostupna ljudima diljem svijeta. Prevodi na engleski, kao što su King Jamesova Biblija i Novi svjetski prijevod, vrlo su poznati i često korišteni. Osim engleskog, Biblija je prevedena na stotine drugih jezika, uključujući španjolski, francuski, njemački, kineski, arapski i mnoge druge.

Zaključak

Biblija je napisana na različitim jezicima tijekom mnogih stoljeća. Njezina prisutnost na mnogim jezicima omogućila je da njezini tekstovi budu dostupni i razumljivi različitim kulturama i narodima diljem svijeta. Bez obzira na jezik na kojem je napisana, Biblija ostaje važan izvor duhovne i povijesne mudrosti za mnoge ljude.

  Ocijeni članak!