Na kojoj frekvenciji radi 5G mreža

Trenutno pregledavate Na kojoj frekvenciji radi 5G mreža
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 svibnja, 2023

Frekvencijski opseg 5G mreže

5G mreža koristi širok spektar frekvencija kako bi pružila brzi i pouzdani prijenos podataka. Različiti operateri i zemlje mogu koristiti različite frekvencije za implementaciju 5G mreže. Ovdje ćemo se usredotočiti na glavne frekvencijske opsege koji se koriste za 5G mrežu.

Nisko frekvencijski opseg

Jedan od frekvencijskih opsega koji se koristi za 5G mrežu je nisko frekvencijski opseg. U ovom opsegu se koriste frekvencije ispod 6 GHz. Niske frekvencije omogućuju veći domet signala, ali pružaju manju propusnost u usporedbi s višim frekvencijama.

Srednje frekvencijski opseg

Srednje frekvencijski opseg za 5G mrežu obuhvaća frekvencije između 1 GHz i 6 GHz. Ovaj opseg nudi dobar balans između dometa signala i propusnosti. Većina operatera koristi srednje frekvencije za svoje 5G mreže kako bi osigurali široku pokrivenost i visoke brzine prijenosa podataka.

Visoko frekvencijski opseg

Visoko frekvencijski opseg za 5G mrežu obuhvaća frekvencije iznad 24 GHz. Ovaj opseg, poznat i kao milimetarski valovi, omogućuje izuzetno visoke brzine prijenosa podataka, ali ima manji domet od niskih i srednjih frekvencija. Visoke frekvencije se uglavnom koriste u gusto naseljenim područjima i urbanoj infrastrukturi kako bi se osigurala visoka propusnost i podrška za veliki broj povezanih uređaja.

Kombinacija frekvencijskih opsega

Mnogi operateri kombiniraju različite frekvencijske opsege kako bi iskoristili prednosti svakog pojedinog opsega. Na primjer, kombinacija niskih i visokih frekvencija omogućuje široku pokrivenost i visoke brzine prijenosa podataka. Kombinacija srednjih i visokih frekvencija osigurava dobar balans između dometa i propusnosti.

5G mreža, zbog svoje fleksibilnosti, može se prilagoditi različitim frekvencijskim opsezima ovisno o potrebama operatera i specifičnostima pojedinih zemalja. To omogućuje optimizaciju performansi i pružanje najboljeg korisničkog iskustva.

  Ocijeni članak!