Na koliko ari je dozvoljena gradnja

Trenutno pregledavate Na koliko ari je dozvoljena gradnja
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 veljače, 2024

Regulacija gradnje na poljoprivrednom zemljištu

Gradnja na poljoprivrednom zemljištu je podložna određenim zakonima i propisima koji reguliraju količinu zemljišta na kojem je dozvoljena gradnja. Ova regulacija ima za cilj očuvanje poljoprivrednih površina i sprječavanje nekontrolirane urbane ekspanzije.

Minimalna površina za gradnju

Jedan od ključnih faktora koji određuje dozvoljenu površinu za gradnju je minimalna površina parcele. U većini slučajeva, za gradnju je potrebno imati minimalnu površinu od 5000 kvadratnih metara (1,23 ari). Ova površina osigurava dovoljno prostora za izgradnju objekta i potrebne prateće infrastrukture.

Specifične regulacije

U nekim slučajevima, postoji mogućnost izgradnje na manjoj površini od minimalne. Ovo se posebno odnosi na područja koja su već urbanizirana ili koja imaju veću gustoću naseljenosti. U takvim slučajevima, lokalne vlasti mogu donijeti posebne regulative koje omogućuju gradnju na manjoj površini.

Proces dobivanja građevinske dozvole

Za izgradnju na poljoprivrednom zemljištu, potrebno je dobiti građevinsku dozvolu. Ovaj proces uključuje podnošenje zahtjeva lokalnim vlastima, koje će provjeriti da li se planirana gradnja uklapa u postojeće propise i regulative. Nakon dobivanja dozvole, može se započeti s izgradnjom.

Posebni slučajevi

Postoje i posebni slučajevi gdje je gradnja na poljoprivrednom zemljištu strogo zabranjena. To su obično područja koja su posebno zaštićena zbog svoje prirodne, kulturne ili povijesne vrijednosti. U takvim slučajevima, gradnja se smatra ilegalnom i podložna je zakonskim sankcijama.

Zaključak

Gradnja na poljoprivrednom zemljištu je pod strogom regulacijom kako bi se očuvala poljoprivredna površina i spriječila nekontrolirana urbanizacija. Minimalna površina za gradnju je obično 5000 kvadratnih metara, ali postoje posebni slučajevi gdje se može graditi na manjoj površini. Dobivanje građevinske dozvole je obvezan korak prije početka gradnje.

  Ocijeni članak!