Od čega su nokti

Trenutno pregledavate Od čega su nokti
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 studenoga, 2023

Sastav noktiju

Nokti su tvrde ploče koje se nalaze na krajevima naših prstiju. Njihov sastav je kompleksan i uključuje različite materijale i strukture.

Keratin

Glavni sastojak noktiju je keratin, koji je također prisutan u kosi i koži. Keratin je protein koji čini oko 90% strukture nokta. Ovaj protein je čvrst i otporan na oštećenja, što objašnjava zašto su nokti tako tvrdi.

Matrica nokta

Matrica nokta je područje smješteno ispod kože na početku nokta. Ova regija je odgovorna za proizvodnju novih stanica koje čine nokat. Matrica je bogata krvnim žilama i hranjivim tvarima koje su potrebne za rast nokta.

Matriks

Matriks je sloj stanica smješten iznad matrice nokta. Ove stanice se postupno pretvaraju u keratinizirane stanice koje tvore nokat. Matriks je odgovoran za boju i teksturu nokta, a oštećenje matriksa može utjecati na izgled nokta.

Subungualni kanal

Subungualni kanal je prostor ispod nokta koji se nalazi između nokta i kože. Ovaj kanal služi za prirodno podmazivanje i hidrataciju nokta. Također pruža zaštitu nokta od infekcija i oštećenja.

Uloga noktiju

Nokti imaju važnu ulogu u zaštiti vrhova prstiju. Oni pomažu u manipulaciji predmetima, omogućuju bolji hvat i podršku prstima. Također mogu pružiti indikacije o našem zdravlju, kao što su promjene boje ili teksture nokta koje mogu ukazivati na određene bolesti ili nedostatak hranjivih tvari.

Njega noktiju

Da bismo održali zdrave nokte, važno je pridržavati se određenih rutina njege. To uključuje redovito rezanje noktiju, održavanje higijene, hidrataciju noktiju i okolne kože te izbjegavanje prekomjernog korištenja agresivnih kemijskih sredstava. Također je važno izbjegavati nokte kao alat i zaštititi ih od trauma i oštećenja.

Ukratko, nokti su sastavljeni od keratina i imaju važnu ulogu u zaštiti prstiju. Njihov sastav i struktura omogućuju im da budu čvrsti i otporni. Redovita njega noktiju ključna je za održavanje njihove ljepote i zdravlja.

  Ocijeni članak!